Vezi VIDEO
Majoritatea consilierilor locali baimareni au raspuns invitatiei reprezentantilor societatii Romaltyn de a vizita uzina, dar si halda de steril de la Tautii de Sus si iazul de decantare de la Bozanta Mare. La finalul vizitei, consilierii au aratat ca nu vor permite reluarea activitatii de prelucrare a deseurilor miniere prin metoda cianurarii in Baia Mare, nici macar in privinta ecologizarii haldelor de steril.
La finalul vizitei, consilierii au aratat ca in acest moment baimarenii nu au nicio siguranta ca nu vor mai trece prin momente precum accidentul ecologic din anul 2000.
„Au incercat de fapt sa se conformeze pretentiilor impuse de legislatia europeana de mediu, legislatia nationala de mediu si chiar pretentiilor noastre. Insa mai este loc de mai bine. Eu cred ca asta e rolul nostru, sa fim cu ochii pe ei ca sa se conformeze, fiindca eu cred ca toata populatia orasului isi doreste un mediu mai curat, un mediu mai sanatos, sa avem o calitate a vietii mult mai buna, si de ce nu, sa incercam sa uitam incet acel dezastru ecologic care a fost in anul 2000, care e cam greu de uitat“, a spus Ilie Tudorel, consilier local.
Vizita i-a facut pe o parte din alesii locali sa-si aminteasca de momentele in care Baia Mare era unul dintre cele mai poluate orase din Romania si au spus ca problema de ecologizare a haldelor de steril este una urgenta. Insa, alesii locali sunt de parere ca metoda de prelucrare prin cianurare nu poate fi acceptata in municipiu.
„Noi oricum am vrea sa gandim si ar trebui sa gandim intr-un mod foarte eficient. Trebuie sa gasim solutia de-a scapa de acest depozit de steril care polueaza. Fie prin ecologizare, sa gasim proiecte viabile, in 2-3-5 ani maxim sa le inchidem si am terminat povestea, sau gasirea altei solutii. Solutia cu cianurare este una dintre cele mai dure, ceea ce vedeti ca pe plan mondial nu este acceptata si nici noi nu suntem in masura sa spunem ca vom accepta imediat prelucrarea cu cianura, dar trebuie gasite solutii cu care sa se poata prelucra aceste depozite de steril“, a punctat consilierul local Stefan Pop.
Alesii locali au aratat ca astepta ca institutiile abilitate sa dea un verdict in privinta functionarii uzinei Romaltyn.
„Concluziile nu cred ca trebuie sa le tragem noi. Sunt autoritati abilitate care trebuie sa analizeze documentatiile care s-au depus pentru a fi avizate si aprobate. Eu cred ca mingea nu este la Consiliu Local pe ceea ce inseamna functionarea Romaltyn-ului, sunt institutii, sunt autoritati care eu cred ca au capacitatea sa aprecieze daca Romaltyn-ul poate functiona in conditii de siguranta pentru cetateni“, a punctat Calin Bota.
Sursa: Cosmin Carp