Vezi VIDEO
Repararea pantofilor a devenit un serviciu de lux pentru multi baimareni. In conditiile in care magazinele second hand ofera incaltaminte la preturi foarte mici, pantofarii raman fara clienti. Cei care mai intra pe usile atelierelor sunt, paradoxal, persoanele cu o situatie materiala foarte buna, care achizitioneaza incaltaminte de calitate la preturi mari.
Afacere pentru unii, pierdere pentru altii. Atelierele de reparat incaltaminte merg mai mult in pierdere si asteapta cu usile deschise clientii care… nu mai intra. Pantofarii baimareni spun ca magazinele care vand incaltaminte la mana a doua le-au luat clientela. In conditiile in care o pereche de pantofi la mana a doua ajunge pana la maxim 50 de lei, putini sunt cei care mai dau 20 de lei pentru o reparatie.
”Preturile sunt foarte mici in magazinele second hand, la 10 – 15 lei, maxim 25 de lei daca sunt bocanci sau cizme. Si pentru reparatii, daca vin si le trebuie capac de toc, sau talpa, fermoar sau ceva costa 10-20 de lei. Noi, daca aplicam un anumit pret sa nu mergem total in pierdere, nu este rentabilitate. Pur si simplu secondurile ne-a luat clientela”, dupa cum ne spune Emil Chis, detinatorul unui atelier de reparat incaltaminte.
Paradoxal sau nu, clientii atelierelor de reparat incaltaminte sunt cei cu o situatie materiala buna care isi permit sa cumpere incaltaminte de calitate superioara la preturi mari. Sau cei care primesc incaltaminte ”de firma” de la rudele plecate la munca in strainatate.
”Sunt persoane care sunt in anumite functii, tin la incaltamintea lor, cumparata din magazine cu 2-3 milioane. Au dat un pret mare pentru achizitionarea acesteia si pentru aceste persoane nu este o problema sa vina in atelierele de reparatii. Lor le convin preturile pe care le practicam”, adauga Emil Chis.
Domnul Radu si-a adus adidasii de firma primiti din strainatate la reparatii. Spune ca este mult mai avantajos, deoarece preturile la pantofii noi sport sunt mari si merita sa dea 15-20 de lei pe reparatie.
Cei care mai pastreaza mestesugul reparatului de incaltaminte spun ca afacerile merg tot mai prost. Intr-o luna buna, veniturile abia ajung la 400 de lei.
Sursa: Sonia Rajnita