Vezi VIDEO
Peste 5.000 de lideri locali si regionali din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, la care s-au adaugat 270 de jurnalisti, s-au intalnit, recent, la Bruxelles, in cadrul unui eveniment extrem de important, organizat de catre Comitetul Regiunilor (CoR). Romania a fost una dintre tarile cu cea mai slaba prezenta la eveniment, iar Maramuresul, care altadata avea membri in cadrul forului, nu a trimis niciun oficial la intalnire, desi tema abordata – dezvoltarea regionala in contextul crizei economice -, vizeaza direct viitorul judetului.
De altfel, maramuresenii nu mai un reprezentant permanent la Bruxelles din 2009. Pe site-ul Consiliului Judetean apare numele Roxanei Cosma ca legatura cu oficialii straini si cu biroul extern al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, insa autoritatile recunosc ca nu mai platesc pe nimeni pentru a face aceasta treaba. Judetul si-a pierdut inclusiv membii alesi sa faca parte din structurile CoR pana in 2015 si sa reprezinte, astfel, interesele autoritatilor locale in fata structurilor europene.
Pentru al zecelea an la rand, CoR si-a deschis portile pentru ca miile de participanti sa poata vedea cum autoritatile impreuna cu comisiile din cadrul institutiei europene incearca sa gaseasca solutii pentru o evolutie cat mai rapida in plan economic si social. Johannes Hahn, comisar european pentru dezvoltare regionala si unul dintre oficialii implicati in organizarea evenimentului de la Bruxelles, a explicat ca intrevederea la care Maramuresul a absentat a fost una extrem de importanta, tinand cont ca, in aceasta perioada, se discuta la nivelul institutiilor europene despre modul in care va fi finantata dezvoltarea regionala in anii urmatori.
„Acest dialog este important pentru noi acum, cand suntem in plin proces de formare a politicilor de coeziune pentru perioada 2014 – 2020. Regiunile si orasele vor juca un rol important in aceste discutii”, a mentionat Johannes Hahn.
In privinta lipsei de reprezentare la Bruxelles, autoritatile maramuresene au aratat ca momentan nu simt lipsa unei legaturi cu autoritatile europene. Seful administratiei maramuresene a aratat ca la un moment dat ar fi posibila redeschiderea biroului maramuresean din capitala Europei, dar nu a dat vreun termen in acest sens.
„In acest moment Maramuresul nu are un reprezentant, dar este reprezentata Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, iar in cadrul activitatii uniunii suntem informati toti cei care facem parte din aceasta uniune nationala si tot ceea ce se intampla acolo ne este transmis inclusiv noua. Cei care fac parte din acest birou, la Bruxelles, reprezinta pana la urma toate consiliile judetene din Romania si, implicit, si pe noi”, a justificat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu.
In anul 2010, cand au avut loc alegerile in cadrul CoR, Maramuresul a avut atat un membru in cadrul forului – respectiv pe fostul primar baimarean Cristian Anghel, din partea grupului politic ALDE -, cat si un supleant, in persoana fostei primarite din Botiza, Ioana Trifoi. La aceasta ora, insa, avand in vedere ca ambii si-au pierdut functiile din administratia publica locala, nicin maramuresean nu mai face parte din for. In delegatia Romaniei, care numara 30 de persoane – 15 titulari si 15 supleanti – se regasesc in majoritate autoritati ce provin din zona Moldovei sau din judetele de sud ale tarii.
CoR, ca adunare a reprezentantilor locali si regionali din Uniunea Europeana, are ca scop dezbaterea si avizarea propunerilor legislative din domenii diverse – incepand de la politica economica si sociala, relatii externe, mediu sau coeziunea teritoriala si ajungand la cultura, educatie si cercetare.
Sursa: Andrei Gherghel