Campania “Fara Spaga” a fost demarata la initiativa Ministerului de Justitie alaturi de un grup de ONG-uri si companii specializate in comunicare. Banii pentru proiect au venit direct de la Uniunea Europeana „care vrea sa ne invete sa ne stergem pe picioare de noroi cand intram pe covoarele noi din casa”, arata site-ul oficial al campaniei. Demersul este de salutat, insa efectul actiunii ar putea fi comparat cu o frectie la un picior de lemn.
Mesajul este clar: campanie de sensibilizare a opiniei publice in lupta impotriva coruptiei. Cei implicati in campanie sustin ca sunt perseverenti, nu prosti si chiar cred ca pot sa diminueze fenomenul. Ei au omis sa spuna ca la fel de perseverenti sunt si cei care cer spaga. Romanilor li s-a semnalat ca pe plan politic, coruptia reprezinta un obstacol major in calea democratiei, iar pe cel social, submineaza increderea populatiei in sistemul politic si social, in institutiile publice si in elitele conducatoare.
Comisarul-sef Ioan Isac, comandantul IPJ Maramures, a spus ca ”lupta cu coruptia este benefica, oricum ar fi ea dusa. E mai mult decat nimic”, iar prefectul judetului, Gyöngyike Böndi, este de parere ca „nu functionarii publici sunt cei mai corupti”, ci altii, pe care nu i-a nominalizat insa.
Foto: Afis al campaniei
Click aici pentru site-ul oficial al campaniei Fara spaga…
Titlu din ziar:
Campanie a Ministerului Justitiei
Fara spaga
Revista presei din Baia Mare – 8 ianuarie. Glasul Maramuresului
Sursa: Cosmin Mesaros