Machiajul din zona ochilor practicat de vechii egipteni avea, in afara efectului estetic spectaculos, si cateva virtuti medicinale, deoarece se baza pe un fard cu plumb care oferea pielii un efect protector, au declarat chimistii francezi. Vechii egipteni foloseau adeseori, in urma cu 4.000 de ani, cateva grame de plumb in compozitia fardurilor pentru machiajul din zona ochilor, virtutile medicinale ale acestui element chimic fiind laudate de medicii greci si romani.
In zilele noastre, plumbul este cunoscut mai mult pentru toxicitatea sa, iar folosirea acestuia in compozitia produselor cosmetice pare surprinzatoare. Pentru a lamuri acest mister, cercetatorii francezi de la CNRS, Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris si Ecole Normale Supérieure, in colaborare cu Centre de Recherche et de Restauraton des Musées de France, au evaluat impactul unei cantitati foarte mici de plumb asupra unei celulele epiteliale.
Specialistii francezi au constatat ca plumbul, in concentratii foarte mici, nu distruge celulele din piele. El determina organismul sa sintetizeze o molecula – monoxid de azot – cunoscuta pentru activarea sistemului imunitar.
Aplicarea unui astfel de fard pe baza de plumb poate sa declanseze un mecanism de aparare, care, in cazul unei infectii a ochilor, limiteaza inmultirea bacteriilor, potrivit acestui studiu, publicat in editia online a revistei stiintifice Analytical Chemistry.
Sursa: Mediafax