Farmacistii asteapta o noua rectificare bugetara pentru ca problemele din sistemul sanitar sa nu se agraveze. Conform conducerii centrale a Colegiului farmacistilor, numeroase farmacii din tara se confrunta cu probleme financiare, existand riscul intrarii in colaps daca nu se aloca fonduri suplimentare. Presedintele Colegiului Farmacistilor Maramures, Maria Cicioc a spus ca la nivelul judetului nu sunt probleme in ce priveste decontarea retetelor de medicamente compensate si gratuite, insa deficiente in acordarea de fonduri se inregistreaza la capitolul programe nationale de sanatate, respectiv oncologie sau diabet.
Presedintele Colegiului Farmacistilor Maramures, Maria Cicioc, a declarat ca fondurile pentru medicamentele acordate in regim compensatoriu si gratuit sunt alocate la timp. Probleme sunt cu banii decontati pentru programele nationale de sanatate, unde se inregistreaza intarzieri.
Farmacistii au spus ca e nevoie de o rectificare bugetara si ca in cazul in care se va constata ca vor veni mai putine sume decat ar fi necesarul, se vor face demersuri la institutiile abilitate. “La programele nationale de sanatate, de oncologie, diabet… se plateste foarte greu. La celelalte medicamente compensate si gratuite, banii sunt alocati conform graficului. Depinde de distribuitori daca vor dori sa mai livreze in aceste conditii medicamentele. Toata lumea asteapta o rectificare bugetara. Probabil ca daca va fi o rectificare negativa va trebui sa facem demersuri la institutiile abilitate”, a concluzionat Maria Cicioc.
Medicamentatia acordata in baza programelor nationale de sanatate este mult mai costisitoare financiar decat retele de medicamente compensate si gratuite. Costul mediu pentru un pacient in cazul diabetului zaharat pe primul trimestru a fost de 430,84 lei, iar pentru un pacient care beneficiaza de tratament oncologic a fost de 6.000 de lei pe primul trimestru.
In Maramures existau inregistrati 12.350 de bolnavi cu diabet zaharat si 1.700 persoane incluse in programul de oncologie.
Sursa: Camelia Tocaci