Deprecierea leului cumulata cu inghetarea preturilor la medicamente i-a determinat pe importatorii si distribuitorii de medicamente sa ceara Ministerului Sanatatii Publice sa recalculeze preturile medicamentelor de uz uman, in conformitate cu rata de schimb dintre leu si principalele valute, insa guvernantii nici nu vor sa auda, precizand ca adaosul comercial la produse este substantial.
Asociatia Distribuitorilor si Importatorilor de Medicamente (ADIM) a aratat ca, in 2008, continuarea importului de medicamente va fi imposibila pe actualul curs si la actualele preturi. Importatorii au aratat ca sunt nevoiti sa cumpare medicamentele de la producatorii straini la cursul de un euro pentru 3,8 lei si sunt fortati sa le vanda la cursul de un euro pentru 3,3 lei.
Prin urmare, acestia ameninta ca nu mai comanda alte medicamente si nici nu mai vand, chiar daca le au pe stoc. Asa ca in doua saptamani, farmaciile risca sa ramana fara marfa situatie care ii afecteaza direct pe pacienti de vreme ce 75% din medicamentele de pe piata romaneasca sunt importate. Maria Cicioc, presedinta Colegiului Farmacistilor Maramures, este de parere ca distribuitorii si importatorii sunt indreptatiti sa ceara aceste majorari de pret la medicamente.
Titlu din ziar:
Farmaciile raman fara medicamente din import
Importatorii considera ca ministerul practica o politica de ruinare
Revista presei din Baia Mare – 31 ianuarie 2008. Informatia zilei
Sursa: S. Cadar, D. Kovacs