Vezi VIDEO
O expozitie care reuneste numeroase obiecte utilizate de catre doamne in secolele XIX si XX pentru a se infrumuseta pot fi admirate, in aceasta luna, la Bastionul Macelarilor. Bijuterii, cosmetice, dar si piese de imbracaminte din acea perioada sunt prezentate in cadrul expozitiei. Totodata, vizitatorii au ocazia sa vada texte pe aceasta tema adunate din presa vremii, dar si un atelier de croitorie aranjat dupa modul in care arata in acea perioada.
Expozitia aduce in fata publicului articole precum manusi, corsete, parfumuri, evantaie, calcatoare sau masini de cusut vechi de mai bine de o suta de ani. Articolele expuse fac parte din colectiile Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie Maramures si a Muzeului National de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca, dar si din colectii particulare.
„Iata ca venim astazi in fata dumneavoastra cu «Farmec feminin…cu un pic de ajutor». Motto-ul acestei expozitii este o fraza de inceput a unui articol dintr-o revista din perioada interbelica, si anume «Orice femee poate fi frumoasa». Evident, autorul ne spune si ne demonstreaza cum reuseste acest lucru si noi venim in completarea acestei afirmatii cu obiecte, cu piese vestimentare, cu bijuterii, cu produse de cosmetica”, a precizat Oana Lesiu, sef birou Bastionul Macelarilor.
Femeile prezente la deschiderea expozitiei de astazi, 2 martie, au avut ocazia sa afle mai multe informatii despre modul in care s-au transformat idealurile feminine de-a lungul timpului.
„Daca grecii, romanii, populatiile antice preferau machiajul, lucru care s-a demonstrat prin descoperiri arheologice ale unor kituri cu variante primitive de cosmetice gen fard, ruj sau rimel, ei bine a fost un lucru interzis acum cateva secole. Daca in secolul XIX, o femeie era machiata, era fie prostituata, fie actrita, o profesie la fel de defaimata. Ei, lucrurile s-au schimbat foarte mult in vremea noastra”, a mai aratat Oana Lesiu.
Expozitia este gazduita la Bastionul Macelarilor pana la finalul acestei luni si poate fi vizitata de luni pana vineri, intre orele 9.00 si 16.00, iar sambata si duminica in intervalul orar 10.00 – 14.00.
Sursa: Gabriela Kuhajda