Cele 40 de obiective incluse in patrimoniul mondial cultural si natural din Romania, puse sub protectie internationala UNESCO, au fost cuprinse intr-o colectie de sapte volume, lansate ieri, 9 martie. Unul dintre cele sapte volume este dedicat exclusiv bisericilor de lemn din Maramures (in colectie fiind inclus volumul realizat anul trecut de Teodor Baconschi). In cadrul evenimentului, directorul general UNESCO, Koichiro Matsuura, a transmis un mesaj special in care remarca „bisericile din lemn din Maramures”.
Bisericile de lemn din Maramures sunt „extraordinare exemple ale arhitecturii religioase vernaculare in lemn”, a remarcat directorul general UNESCO, japonezul Koichiro Matsuura (72 de ani), in mesajul transmis ieri, 9 martie, cu ocazia lansarii colectiei de sapte volume dedicate celor 40 de obiective culturale si naturale, care au fost incluse in patrimoniul mondial.
Evenimentul a fost deschis de mesajul celui care este de 16 ani in conducerea UNESCO, Matsuura remarcand frescele exterioare ale bisericilor din Moldova, cetatile dacice din Muntii Orastie, centrul medieval al Sighisoarei, manastirea Horezu, bisericile fortificate din Transilvania si „extraordinarele” biserici de lemn din Maramures.
Lansarea colectiei de sapte volume, din care unul este dedicat exclusiv bisericilor de lemn din Maramures (volumul aparut anul trecut si realizat de Teodor Baconschi), a avut loc la Palatul Kretzulescu din Bucuresti. Pretul colectiei complete este de 35 euro.
Sursa: Catalin Vischi