Vezi VIDEO
Primaria Baia Mare a fost somata de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor sa modifice caietul de sarcini pentru achizitia de mobilier stradal si echipamente pentru terenuri de joaca, dupa ce o firma din Bucuresti a reclamat faptul ca acesta este unul ”cu dedicatie”, care favorizeaza in mod evident o firma cu sediul in Bucuresti, unic importator al unor echipamente cerute expres de Primaria Baii Mari.
Achizitia de catre Primaria Baii Mari a unor bancute, foisoare si echipamente pentru terenuri de joaca in valoare de 7,7 milioane de euro a agitat spiritele nu numai pe plan local, ci si in Capitala.
Conducerea Primariei sustine insa ca fabuloasa suma trecuta in anuntul de licitatie publica nu este cea pe care o va plati in mod real din bugetul municipiului, ci una mult mai mica, respectiv cateva sute de mii de euro.
”Valoarea este una destul de mare, pentru ca legislatia ne obliga sa calculam valoarea la numarul maxim de obiecte. Noi nu vom ajunge la cantitate maxima probabil niciodata. Suntem obligati insa sa achizitionam cantitatea minima pe care o estimam si care este poate de 10-12 ori mai mica decat valoarea maxima. De aceea valoarea (n.r., care figureaza pe anuntul de licitatie) pare destul de mare, si pe mine, sincer, m-a speriat cand am vazut-o prima data!”, a declarat Vasile Barbul, city manager al Primariei Baia Mare.
Desi firma care va furniza echipamentele de recreere si mobilierul urban trebuia sa fie cunoscuta in 7 iunie, aceasta urmand sa semneze un contract-cadru pe o perioada de patru ani, rezultatul final a fost amanat dupa ce Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a obligat adminsitratia locala sa modifice caietul de sarcini, reclamat de SC Solutii Urbane Bucuresti ca a fost creat cu ”dedicatie” pentru SC Mondo Holding Concept (detinuta de Razvan Mihai Burlacu, 29 de ani, nascut in Rosiorii de Vede, jud. Teleorman, cu domiciliul in Bucuresti, si de firma acestuia Karma Consult Invest), care este unic importator al unor echipamente cerute expres de Primaria Baii Mari.
”Se observa (n.r., in caietul de sarcini) o detaliere mult prea exacta, in realitate o copiere a listelor de produse pe care SC Moldo Holding Concept SRL, distribuitor Romania pentru produsele Proludic, le are spre furnizare. (…) Demonstram ca, in realitate, acest caiet de sarcini este special facut pentru Proludic (producator) – respectiv Mondo Holding Concept (distribuitor). Toate echipamentele sunt patentate astfel incat numai aceasta societate poate castiga licitatia”, mentioneaza avocat Dana Debrezeni de la Societatea Civila de Avocati Dascov, Ciobanu si Debrezeni, angajata sa reprezinte firma Solutii Urbane.
Conducerea Primariei Baia Mare se scuza spunand ca, de fapt, a incercat sa gaseasca solutii mai rezistente, pentru ca echipamentele sa nu fie distruse atat de repede, si recunoaste ca in urma solutionarii de catre Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a fost nevoita sa faca ”unele rectificari”.
”Am gasit o solutie pentru material pentru elementele de joaca mai rezistente… Au fost niste solicitari de clarificare, am avut si doua contestatii si, pana la urma, Comisia de Solutionare a Contestatiilor ne-a spus ca nu avem voie sa spunem ca vrem dintr-un anumit material, ci trebuie sa luam din orice fel de material care exista”, a recunoscut Vasile Barbul, city manager al Primariei Baia Mare.
Firma care va livra mobilierul stradal si echipamentele de recreere va fi stabilita in aceasta luna, sustine conducerea Primariei Baia Mare. In perioada 2008-2012, in Baia Mare s-au creat 24 de locuri de joaca, investitia totala fiind de ”aproximativ 500.000 de lei”, echivalentul a 120.000 de euro, a comunicat conducerea administratiei municipale. In fapt, doar in 2008 contractul a fost de 175.000 de euro, iar in 2011 s-au alocat in acest sens peste 50.000 de euro din bugetul local.
Sursa: Catalin Vischi