Vanatorii nu au dat inapoi chiar daca abia se vedea la cativa metri distanta. Grupa din Ardusat a AJVPS, care a organizat partida de vanatoare, are suficienta experienta, asa ca nu s-a lasat dezarmata de vremea rea.
Marius Neamt a recunoscut ca nu e prea usor sa iei fazanii in catarea pustii cand abia vezi in fata ochilor, dar vanatorii nu s-au putut abtine de la o asemenea provocare. ”Stim ca sansele sunt extrem de mici, insa nu poti sta acasa. Mai mult, in zona aleasa este foarte multa vegetatie, iar cainii vor avea mult de lucru.”
Usor nu a fost. Totusi, speriate de gonaci, pasarile s-au dat de gol prin falfaitul aripilor si au cazut una dupa alta in bataia pustilor, curmand tacerea in care se desfasura partida de vanatoare. ”In stand trebuie sa asteptam in liniste. Fazanii trebuie sa vina din partea stanga si cand ii salta cainii, noi ii impuscam”, explica unul dintre vanatori fara sa isi ridice macar privirea din catare.
Un altul l-a completat rapid. ”La vanatoare este esential sa fie multa liniste. Trebuie sa tragi cand goana este aproape pentru ca animalele au simturi foarte dezvoltate. Pasarile ne simt si incearca sa ne evite. Aici trebuie sa ai ochiul format si sa tintesti bine.”
Barbatii au mai ”omorat” timpul cu povesti vanatoresti, cea mai reusita dintre ele fiind declarata cea a lui Dorin Talos. ”Astazi am reusit sa ranesc un fazan, sa-l inaripam cum spunem noi. Numai ca, atunci cand a mers cainele meu sa-l aporteze, fazanul a rupt-o la fuga si s-a bagat chiar in vizuina unei vulpi. Cred ca tare mult s-a bucurat «matusa» vulpe cand l-a vazut. Probabil l-a primit cu bratele deschise. Nu am reusit sa-l scot de acolo. Ce mai… din natura o venit, in natura s-a dus.”
Frigul indurat cu mana pe tragaci a meritat in cele din urma, pentru ca tolbele s-au umplut, iar vanatorii au inceput rapid sa povesteasca despre cum vor pregati inariptale. ”E gustos tare. De obicei, eu ciupilesc fazanii, iar sotia mea ii gateste”, spune Vasile Span. Secretul e ca fazanii trebuie lasati 24 de ore la fezandat.
Asa carnea este mai moale, mai frageda. Rand pe rand, fazanii doborati au fost fripti, fierti, inabusiti, stropiti cu vin si cu smantana, umpluti cu ciuperci ori pusi la protap. Numai la auzul retetelor, vanatorii salivau deja si programau urmatoarea partida la care sa faca un nou schimb de retete.
Sursa: Vasile Dale