Magistrații de la Tribunalul București ar fi decis, în ședința de vineri, 25 mai, că Gigi Becali, finanțatorul FCSB, trebuie să plătească despăgubiri celor de la CSA Steaua pentru o perioadă de 10 ani și nu pentru trei, așa cum au cerut avocații omului de afaceri. Este vorba despre perioada de 10 ani, timp în care Becali ar fi folosit ilegal numele și marca ”Steaua”. Decizia nu este însă una definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel, după cum susține prosport.ro.
„S-a respins excepția prescripției extinctive, Gigi Becali e bun de plată! Va trebui să achite întreg prejudiciul creat în perioada decembrie 2004 – decembrie 2014. Prejudicierea continuă și astăzi. Sunt foarte mulțumit și mă așteptam, pentru că decizia e legală”, a declarat Talpan.
Dacă această decizie va deveni definitivă, atunci Becali va fi nevoit să le achite celor de la CSA Steaua suma de 37 de milioane de euro.
„Cum să zici că ţi-am adus eu prejudiciu? Dacă tu nu făceai fotbal, nu aveai voie să faci fotbal. Cum să zici că ţi-am adus eu prejudiciu că vindeam castraveţi, iar tu vindeai roşii. Tu nu aveai voie să vinzi castraveţi. Plus de asta eu nici nu vindeam. Eu nu făceam marketing cu produse cu marca. Eu nu ţi-am adus niciun prejudiciu, nici nu am avut beneficiu, pentru că nu făceam marketing„, a spus Becali, în urmă cu câteva zile, la Digi Sport.
Luna trecută, Becali a anunțat că dacă va fi obligat să achite această sumă, atunci echipa va intra în faliment.
”FCSB nu are patrimoniu 37 de milioane de euro. E clar faliment dacă se dă decizia asta. Cum ceri 3,7 milioane de euro pe an când tu ai marca de 3-4 ani şi ai făcut 40.000 de euro pe an? Nu se poate”. a declarat Becali.
Un evaluator independent a calculat prejudiciul pe 10 ani, cât finanţatorul s-ar fi folosit abuziv de nume, culori şi palmares. Astfel, Armata cere 36,8 de milioane de euro din partea lui Gigi Becali, lucru care va duce probabil la falimentul echipei. Cel puţin asta a susţinut patronul FCSB şi în trecut, explicând că nu are cum şi de ce să plătească o asemenea sumă.
Becali susţine că despăgubirile pot fi cerute doar pe 3 ani, nu pe 10, deoarece restul anilor ar fi fost prescrişi. Cum contestaţia CSA a fost formulată în 2016, perioada pe care finanţatorul echipei din Liga 1 consideră să ar trebui să plătească o sumă ar fi cea aferentă anului 2013, deoarece în 2014 a schimbat denumirea echipei.
Istoricul conflictului
Războiul dintre FCSB și Armată a început în anul 2015, când clubul patronat de Becali a pierdut marca Steaua Bucureşti, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins contestaţia în anulare formulată de club la decizia din 3 decembrie prin care i-a fost anulată marca. ICCJ a anulat, pe 3 decembrie, marca Steaua Bucureşti înregistrată sub nr. 061735 în 29 ianuarie 2004 de SC Fotbal Club Steaua Bucureşti SA.
FCSB a fost acţionată în instanţă în 2011 de Clubul Sportiv al Armatei „Steaua” Bucureşti, care a cerut anularea mărcii înregistrate de gruparea din Liga I. Tribunalul Bucureşti a respins această cerere, în 17 aprilie 2012, decizie menţinută de Curtea de Apel Bucureşti, în 20 decembrie 2013, însă ICCJ a dat dreptate clubului sportiv.
Ulterior au existat mai multe runde de negocieri între cele două părți, pentru ca Becali să poată folosi în continuare numele de Steaua, dar nu s-a ajuns la nicun consens.
În vara lui 2017, CSA a reînființat secția de fotbal a clubului, iar echipa coordonată în acest moment de Marius Lăcătuș, Ștefan Iovan și Ion Ion evoluează în liga a patra și este susținută de suporterii de la Peluza Sud Steaua.
Sursa: Digi24.ro