Examenul de bacalaureat 2010 continua astazi, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana, in 16 februarie, fiind inscrisi 75.689 de candidati, potrivit statisticilor Ministerului Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului.
Proba la competente lingvistice si de comunicare orala in limba romana a fost programata in timpul semestrului, in zilele de 15,16 si 17 februarie, iar pentru sustinerea ei au fost inscrisi 204.708 candidati reapartizati in 1.411 centre de examen. In Capitala, pentru proba de marti au fost inscrisi 7.800 de candidati, testul fiind organizat in 111 centre.
MECTS a stabilit calendarul pe zile pentru aceasta proba, iar pentru proba de miercuri au fost inscrisi 45.778, dintre care 4.800 in Bucuresti.
Opt elevi au solicitat recunoasterea/echivalarea probei, intrucat detin un certificat de competenta lingvistica in conformitate cu normele stabilite de Ministerul Educatiei.
Dupa primele evaluari ale rezultatelor primite, luni, pana la ora 16.00, aproape 57% din cei 69.969 de elevi evaluati la proba de competente de comunicare orala in limba si literatura romana au primit calificativ de utilizator experimentat, peste 30,08% au obtinut certificat de utilizator avansat, iar 13,19% s-au incadrat in categoria utilizator de nivel mediu.
Conform datelor preliminare centralizate de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana (proba A) sustinuta luni au participat 69.970 de elevi, din cei 83.233 inscrisi. Dintre elevii care au participat, 69.969 au fost evaluati si un candidat, din Bucuresti, a fost eliminat pentru tentativa de frauda, potrivit unui comunicat al Ministerului Educatiei.
In urma evaluarii, 9.266 de elevi (13,19%) s-au incadrat in categoria utilizator de nivel mediu, cei mai multi in Bucuresti si in judetele Galati si Harghita. Totodata, 21.045 (30,08%) de candidati au obtinut certificatul de utilizator avansat, cei mai multi in Capitala si in judetele Bihor si Iasi, iar 39.698 (56,74%) cel de utilizator experimentat, majoritatea in Bucuresti si judetele Prahova si Ialomita.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat. Subiectele vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.
Este interzis candidatilor sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispozitiilor referitoare la introducerea de materiale interzise in sala de examen duce la eliminarea din examen a candidatului de catre presedintele comisiei de examen, indiferent daca materialele interzise au fost folosite sau nu.
La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 – 15 minute.
Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de CNEE.
Suplimentul descriptiv al certificatului de competenta contine descrierea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna ale candidatului si se va completa in conformitate cu nivelul acordat candidatului.
Un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.
Sursa: Mediafax