Vezi VIDEO
Criza economica este ignorata in perioada sarbatorilor. O dovedeste numarul mare de baimareni care se inghesuie in supermarketurile din oras pentru a-si face aprovizionarea de sarbatori. Aglomeratie este si in Piata Izvoarele, zona unde traficul rutier a devenit “de cosmar”, inca de la primele ore ale diminetii. In pofida febrei cumparaturilor, oamenii spun ca si-au achizitionat anul acesta doar strictul necesar si ca sarbatorile vor fi mai “sarace” in acest an.
In Baia Mare, odata cu intrarea pe ultima suta de metri a pregatirilor pentru sarbatorile pascale, oamenii s-au inghesuit la tarabe si magazine, pentru a-si lua cele de trebuinta.
In Piata Izvoarele, isteria a inceput inca de la primele ore ale diminetii. Aglomeratia a generat adevarate ambuteiaje in zona sensului giratoriu din apropiere, unde troleibuzele nu si-au putut face pentru a intra pe strada 22 decembrie. In piata, “lumea si tara”. Atat precupetii, cat si musteriii au creat o forfota de nedescris. Multi s-au uitat, putini insa au cumparat. Motivul e limpede de intuit: criza economica.
“Sunt pensionara si nu-mi tare permit sa cumpar prea multe. Am luat numai oua, faina, zahar. Nu am cheltuit mai mult de un milion si jumatate”, spune o pensionara. “Anul acesta am luat doar strictul necesar. Toate cumparaturile m-au costat in jur de 3 milioane”, a estimat o alta baimareanca.
Nici comerciantii nu sunt prea multumiti si spun ca, pana ieri, au vanzarile mers cam prost. Insa de astazi, comertul s-a “dezghetat”. “Se vinde destul de bine acum. Preturile is un pic un pic mai mari decat anul trecut, dar nu exagerat”, a explicat un comerciant de cosuri din nuiele.
Pretul cosurilor de nuiele, folosite la transportarea produselor culinare la biserica, pentru sfintire, incepe de la 10 lei si poate ajunge pana la 30 lei, in functie de marime. Tot in Piata Izvoarele, se vand si iepurasi. Micutele animale, simbol occidental al sarbatorilor pascale, costa aproximativ 10 lei.
Inghesuiala e mare si in supermarketuri. Baimareniisi-au cumparat in special cozonaci si pasca. Preturile sunt aproximativ identice cu cele de anul trecut si variaza de la 10 la 50 lei, in cazul produselor de import. Oamenii spun ca anul asta isi vor prepara mai multe mancaruri acasa, pentru a reduce din cheltuieli.
“Nu ne-am permis la fel de multe. Nu am cheltuit mai mult de patru milioane de lei pentru sarbatorile de Pasti. Am preferat sa facem cozonacul, pascuta si prajiturile acasa, in bucataria personala”, explica una dintre cumparatoare. Insa, paradoxal, in ciuda crizei financiare, atat magazinele, cat si pietele sunt… pline ochi.
Sursa: Catalin Tineghe