Femeile manager din sectorul IMM care vor sa-si dezvolte aptitudinile antreprenoriale o pot face prin intermediul programului national multianual, lansat de Ministerul pentru Interprinderi Mici si Mijlocii, Comert, Turism si Profesii Liberale.
Programul, care se desfasoara pe perioada 2005-2011, are drept obiectiv promovarea unui sistem de informare si instruire care sa faciliteze mobilitatea femeilor pe piata fortei de munca si implicarea acestora in structuri economice private.
Programul se deruleaza prin oficiile teritoriale pentru IMM-uri si cooperatie (OTIMMC), fiind prevazut sa se deruleze in patru etape.
Beneficiarii eligibili sunt femeile care au cetatenie romana si varsta peste 18 ani, care au absolvit cel putin studii medii si s-au inscris la activitatile prevazute in program. Mai mult, pentru femeile care provin din mediul rural, medii sociale defavorizate si minoritati etnice se aloca prioritar maximum 5 locuri pentru participare la seminarii si cursuri.
Etapa I a avut drept scop elaborarea si publicarea de brosuri, avand in continut subiecte de larg interes in domeniul antreprenoriatului. Aceasta etapa s-a realizat centralizat, pentru optimizarea costurrilor. Brosurile vor fi distribuite participantelor in cadrul etapelor urmatoare ale programului.
Etapa a II-a consta in derularea campaniei de informare „Zilele femeilor intreprinzator”, respectiv in organizarea si desfasurarea de prezentari ale programului si de mese rotunde care sa faciliteze promovarea organizatiilor de sprijin ale femeilor.
In zona de responsabilitate a OTIMMC Satu Mare, intalnirea de promovare a programului a fost organizata vineri, 31 octombrie a.c., in sala de sedinte a Camerei de Comert, Industrie si Agricultura (str. Decebal nr. 4, etaj I), cu incepere de la ora 11. La seminar au participat peste 20 de persoane, unele avand deja activitate si experienta in domeniul afacerilor, altele avand in intentie sa porneasca in viitorul apropiat o afacere pe cont propriu.
In deschiderea lucrarilor seminarului, a adresat un cuvant de bun venit d-na Daniela CULIC, director general al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Satu Mare.
In continuare, d-na Rodica KOVACINSKY, reprezentanta a Asociatiei Femina XXI din Baia Mare, dar si a unei firme de consiliere si orientare in cariera, a prezentat activitatea desfasurata de domnia sa in domeniul programelor de instruire, programe dedicate in special femeilor din mediul rural, din judetele Maramures, Satu Mare si Salaj.
Una din concluziile reiesite in urma actiunilor sale este ca exista o mare lipsa de informare, in special in cazul felmeilor casnice din mediul rural.
D-na Adriana ILIESCU PINTEA, reprezentanta in judetul satu Mare a Agentiei Nationale pentru Egalitatea de Sanse intre Femei ti Barbati – institutie publica centrala aflata in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei care se ocupa de promovareaegalitatii de sanse – a prezentat programele si campaniile derulate de institutia sa.
Aceasta a prezentat, printre altele, rezultatele unui studiu relizat in anul 2008, in mediul urban, dar si in cel rural, in legatura cu implicarea femeilor in procesul de luare a deciziilor, atat in comunitate, cat si in gospodarie. Din acest studiu a reiesit faptul ca femeile sunt privite cu o mai mare reticenta, comparativ cu barbatii, dar si faptul ca ele sunt analizate mult mai aspru decat barbatii, atat din punct de vedere al imbracamintei sau al comportamentului, cat si din punctul de vedere al conducerii unei afaceri. Mai mult, diferenta dintre femei si barbati se simte si in portofel, adica in salarizare.
O alta sectiune a seminarului a fost dedicata expunerii unor experiente personale ale unor doamne care au reusit sa demareze si sa conduca niste afaceri de succes, combinand in acelasi timp activitatea profesionala din cadrul firmei, cu viata armonioasa de familie.
Au fost evocate experiente placute, cat si unele impedimente intalnite dealungul timpului, concluzionandu-se ca o femeie presteaza mult mai multe activitati, fiind in acelasi timp si administrator de firma si mama,
In finalul intalnirii, Raluca MICLEA, consiliera in cadrul OTIMMC Satu Mare, a prezentat tematica Programului national multianual pe perioada 2005 – 2011 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul intreprinderilor mici si mijlocii, etapele care au fost parcurse in cadrul acestui program, cat si cele care urmeaza a fi implementate in perioada urmatoare.
Etapa a III-a va fi dedicata organizarii si desfasurarii de cursuri de pregatire antreprenoriala pe durata a 6 zile. Aceste cursuri vor aborda o tematica larga in domeniul initierii in afaceri, de la modalitati de pornire a unei afaceri, pana la elemente de marketing si strategie manageriala.
In zona de responsabilitate a OTIMMC Satu Mare, cursurile de pregatire antreprenoriala vor fi organizate in perioada 16 – 21 noiembrie a.c., la Tasnad.
Pana in prezent, si-au anuntat intentia de a participa la acest curs un numar de peste 20 de femei, din cele 3 judete arondate OTIMMC Satu Mare (Bihor, Maramures si Satu Mare), noi inscrieri fiind primite si din partea unora dintre participantele la acest seminar.
Sursa: OTIMMC
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult