Lume multa si aleasa, bucate si bauturi de-ti lasa gura apa, dar si invitati speciali care sa „aprinda” atmosfera. Oaspetilor de la Izvoare le-au cantat Corina Chiriac, Horia Moculescu si renumita trupa Desperado. Investitorii prezenti la eveniment au fost insa nitel cam crispati. Probabil si pentru ca era vineri, iar oboseala de peste saptamana isi spunea cuvantul sau poate pentru ca organizatorul manifestarii, Axa TV, inregistra pe banda tot ce misca.
Vasile Pintea a fost desemnat omul anului 2006
Surprizele au inceput odata cu nominalizarile facute de prezentatorul Claudiu Florescu. Numele societatilor Remin si Romplumb au fost pronuntate primele, fiind urmate de referiri la perioada comunista si la vilele pe care si le-au construit sefii acestor societati de stat de-a lungul anilor.
Mirarea celor din sala a fost insa si mai mare cand, pe finalul manifestarii, s-a decernat titlul „Omul anului 2006”. Acesta i-a fost inmanat directorului de la compania Remin, Vasile Pintea, care a avut in ultimele 12 luni ingrata misiune de a ingropa mineritul maramuresean.
Seful ortacilor a parut si el extrem de surprins in momentul in care a primit replica statuetei oferite ca mare premiu. El a fost atat de emotionat cand s-a dus sa isi ridice trofeul incat abia a reusit sa spuna doua cuvinte la microfon.
“Sincer sa fiu nu ma asteptam la asa ceva. In schimb, prezentatorii au avut dreptate sa spuna ca anul acesta a fost unul foarte greu pentru mine. Nu i-as dori nimanui sa fi fost in locul meu. Din pacate inca nu s-a incheiat. Trofeul il voi duce la sediul Remin”.
Pintea nu a facut pronosticuri cu privire la pozitia companiei miniere in anul care urmeaza. Toti cei prezenti erau insa convinsi ca a fost pentru ultima oara cand societatea era nominalizata la un Business Top.
Premiu pentru o afacere de peste 10 milioane de euro
Firma IMI SA, favorita la titlul de “afacerea anului” dupa ce la editiile anterioare s-a clasat in repetate randuri pe locul intai, a ajuns acum la mijlocul clasamentului. Batalia pentru marele titlu s-a dat intre societatea baimareana Inserv Group si RG Holz Company din Viseu de Sus.
Administratorul viseuan Vasile Coman a pierdut la mustata. Statueta din bronz, realizata de sculptorul Ioan Marchis, a ajuns in final la Mihai Lungu, de la Inserv Group, care, surpriza, a participat pentru prima oara la un eveniment de tip business top.
Firma pe care o administreaza are insa vechime serioasa pe piata, iar pe langa constructii civile si industriale se ocupa inclusiv de lucrari de arta. Un criteriu care a cantarit greu in alegerea ei drept castigatoare a fost, dupa cum au precizat organizatorii, cifra de afaceri, care in acest moment depaseste 10 milioane de euro.
“Odata cu intrarea in UE, firma noastra va implini 10 ani de activitate. A fost o perioada in care am avut nenumarate inceputuri. Cele mai mari greutati le-am intampinat din cauza lipsei de experienta in economia de piata, dar am invatat. Cred ca in anul care urmeaza toate semintele pe care Inserv le-a semanat vor incolti si vor creste”, a declarat Mihai Lungu.
Artist plastic, premiat la un bal de afaceri
Trofeul pe care l-a castigat acesta cantareste in jur de 8 kilograme, iar compozitorul Horia Moculescu sustinea ca a facut febra musculara tinandu-l in brate in rastimpul in care administratorul de la Inserv a gustat tortul surpriza pregatit de organizatori.
Un premiu inedit pentru un business top a fost acordat pictoritei Maria Maris-Daraban, care a primit cupa si diploma cu o usoara emotie mai ales ca sculptorul Ioan Marchis i-a facut in fata oamenilor de afaceri o excelenta reclama. I-a invitat pe acestia sa ii cumpere frumoasele picturi si totodata sa ii sprijine cu bani pe artistii din Baia Mare.
La decernarea premiului a aparut si un inconvenient – de scriere. Numele cunoscutei artiste baimarene a fost “combinat” cu cel al sculptorului Marchis, iar organizatorii au fost nevoiti sa mai completeze o diploma si sa imbuneze cu scuze orgoliul pictoritei. “Acest premiu inseamna o borna kilometrica in cautarea mea, a sufletului, a culorii si a luminii”, a marturisit Maria Maris-Daraban.
Show-room-uri, in competitie pentru “Investitia anului”
O competitie stransa a fost si in ce priveste decernarea titlului “Investitia anului 2006”. Batalia s-a dat intre doua show-room-uri care au sedii vecine in Baia Mare – Fortuna Leasing si Robot. Premiul a fost castigat de dealer-ul Volkswagen, Robot, a carui investitie a fost considerata ceva mai “consistenta”.
La aceasta editie a Business Top-ului a fost acordat un premiu special, pentru turism. Acesta a revenit societatii Statiunea Izvoare SA, care de altfel a gazduit importantul eveniment al oamenilor de afaceri maramureseni si care intentioneaza sa amenajeze prima ecostatiune din Romania.
Directorul Romplumb s-a dus acasa cu un ponei
Cunoscuta cantareata Corina Chiriac i-a uimit si ea pe investitorii maramureseni. “Tare bine se tine”, se auzeau de la mese comentarii cand solista trecea prin preajma invitandu-i sa cante la microfon alaturi de ea. Si, intradevar, nu isi arata varsta – doar ca nu ii place sa fie filmata ori fotografiata prea mult. “Nu mai sunt nici eu prea tanara, asa ca nu ma priviti de jos in sus”, a glumit ea.
Spiritele au fost incinse nu doar cu muzica ori bautura, ci si cu o tombola speciala la care au participat toti cei prezenti. Numai ca, putini au fost cei care si-au dorit sa si castige premiul ales de organizatori – un ponei in carne si oase care astepta in fata cabanei de la Izvoare si pe care invitatii se gandeau cum l-ar putea transporta acasa in situatia in care l-ar castiga.
Beleaua a cazut pe capul directorului de la Romplumb, Vasile Uta. Acesta a tras biletul castigator, dar a a marturisit ca nu are unde sa tina frumosul animal. “Stau la bloc. Nu il pot pune pe balcon. Cred ca o sa il daruiesc cuiva sau cel mai probabil ca il voi vinde, iar din banii obtinuti voi lua cadouri pentru o casa de copii.”
Momente fierbinti la mesele investitorilor
Tot la capitolul “momente fierbinti” trebuie sa trecem si prezentarea marelui trofeu. Sculptura ce inchipuie un bust de femeie a fost introdusa in scena de campionul maramuresean la scandemberg, care a defilat printre mese la bustul gol, insotit de fosta Miss Romania, Carmen Codrean, si de alte cateva manechine.
Nurii fetelor au fost intens studiati de partea masculina prezenta la eveniment, dar si doamnelor le-au cam alunecat privirile pe pieptul incordat al tanarului Olimpiu Fat – „Paco”. Daca domnii s-au abtinut de la comentarii, femeile in schimb si-au spus – mai in gluma mai in serios – parerea.
Gyongyike Bondi, prefectul de Maramures, a fost una dintre ele. Paco s-a dovedit insa “prea gras” pentru gusturile ei. “Fiecare cu parerea lui”, i-a sarit in ajutor presedintele Consiliului Judetean, Marinel Kovacs, cand a vazut ca presa e prin preajma.
Petrecerea a continuat pana tarziu, dupa miezul noptii, cu un concert sustinut de baietii de la Desperado. A fost ultimul business top maramuresean inainte de aderarea la Uniunea Europeana si, cu siguranta, 2007 ii va gasi mult schimbati atat pe oamenii de afaceri maramureseni inscrisi in competitia pentru “afacerea anului”, cat si pe organizatori.
Sursa: Larisa Tivadar