Fenomenul astronomic de Luna plina la perigeu, cunoscut sub denumirea de „Super Luna”, va putea fi observat duminica, incepand cu ora 21.12. „Super Luna” reprezinta acel fenomen astronomic care consta in suprapunerea fazei de Luna plina/ Luna noua cu pozitia satelitului la perigeul – punctul cel mai apropiat de Terra de pe orbita satelitului – traiectoriei sale circumterestre.
„Super Luna” este un termen nou introdus in astronomia moderna si a fost inventat de astronomul Richard Nolle in 1979. Anterior, astronomii numeau acest fenomen pur si simplu „Luna plina la perigeu”, respectiv „Luna noua la perigeu”.
In timpul fenomenului de „Super Luna”, Pamantul, Soarele si Luna sunt aliniate , Terra aflandu-se intre Luna si Soare. Fortele gravitationale exercitate pe Terra de Luna si
Soare determina o crestere/ scadere mai mare a mareelor, ceea ce a generat speculatii privind posibilitatea aparitiei calamitatilor naturale.
Cercetatorii de la NASA au dezmintit insa aceste scenarii, anuntand ca nu au descoperit nicio corelatie directa intre dezastrele naturale de pe Terra si Luna la perigeu.
Pe de alta parte, Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an, va avea anul acesta punctul maxim de activitate in noaptea de 12 spre 13 august, intre orele 11.00 si 05.00.
Sursa: Emm