Vezi VIDEO
Un fenomen astronomic deosebit va putea fi observat in dupa amiaza zilei de sambata, 5 mai, si in dimineata zilei de duminica, 6 mai, atunci cand luna va atinge distanta minima fata de pamant. Fenomenul, numit de specialisti „Super Luna”, le va oferi curiosilor o priveliste interesanta, iar asta deoarece astrul se va vedea mult mai mare si mai stralucitor in comparatie cu alte nopti de luna plina.
Faza de luna plina are loc de 13 ori pe parcursul unui an, insa in acest sfarsit de saptamana, deoarece luna se afla la perigeu, va fi mai aproape cu 20.000 de kilometri fata de pamant. Fenomenul, care poate fi urmarit cu ochiul liber, se va putea observa cel mai bine sambata, 5 mai, la ora 18.00, si duminica, 6 mai, la ora 5.35.
„In dimineata zilei de duminica, in 6 mai, la ora 5.35 va avea loc faza de luna plina. Ea coincide in aceasta data cu fenomenul de luna la perigeu. E vorba de distanta minima fata de pamant din acest an. Asta inseamna ca maramuresenii si toti locuitorii tarii vor vedea luna cu aproximativ 15-16% mai mare si cu 30% mai stralucitoare decat de regula”, a declarat Ovidiu Ignat, seful sectiei Planetariu.
„Super Luna” s-a putut vedea doar cinci ori in ultimii 60 de ani. Intamplator sau nu, de fiecare data, pamantul a fost lovit de fenomene extreme. Anii cu „Super Luna” au fost 1955, 1974, 1992, 2005 si 2011.
„Din punct de vedere meteorologic, nu cred ca luna influenteaza fenomene pe pamant. Pentru faptul ca luna atrage apa, cu siguranta mareele, fluxul, refluxul vor fi mai puternice decat de obicei. Luna are o atractie si asupra magmei terestre, din acest motiv e posibil sa se inregistreze seisme, dar nu e o regula generala aplicata”, a explicat Ovidiu Ignat.
Sursa: Anca Popescu