Pe 8 aprilie, o eclipsă totală de soare spectaculoasă va întuneca cerul Americii de Nord, urmându-și traseul pe coastele Mexicului până în Canada, trecând prin Statele Unite.
Eclipsa totală de soare se anunță a fi mult mai spectaculoasă decât cea din 2017. Poate fi urmărită pe internet și din România. Spectacolul fascinant al eclipsei de soare, care va începe peste câteva ore pe continentul american, va dura patru minute și 28 de secunde.
Va fi pentru prima dată când un astfel de eveniment va avea loc în această parte a lumii după aproape șapte ani și ultima dată când va avea loc până în 2044.
Următoarea eclipsă totală de Soare va fi în 2026 și va fi vizibilă deasupra Groenlandei, Islandei și Spaniei.
În România, următoarea eclipsă totală de Soare vizibilă va avea loc pe 3 septembrie 2081, iar ultima eclipsă totală solară a fost observată în 1999, pe 11 august.
Eclipsele totale de soare se produc atunci când luna trece între Pământ și soare, blocând complet fața soarelui. Dar aceste evenimente cerești nu sunt toate la fel.
Mai multe persoane vor putea vedea eclipsa din 2024, deoarece traiectoria de totalitate, adică locurile în care oamenii vor fi martori la acoperirea completă a soarelui de către umbra Lunii, va fi mai largă.
Distanța Lunii față de Pământ variază pe măsură ce aceasta orbitează în jurul planetei noastre, iar în timpul eclipsei totale de Soare din 2017, Luna a fost mai departe de Pământ și a făcut ca zona de totalitate să fie mai îngustă, întinzându-se de la aproximativ 100 la 114 kilometri în diametru.
Însă Luna va fi mai aproape de planeta noastră în timpul evenimentului din acest an, astfel că se așteaptă ca traiectoria pe care umbra sa o va urma deasupra Americii de Nord să se întindă între 174 și 196 de kilometri în diametru.
De asemenea, traiectoria eclipsei din 2024 trece prin zone mai dens populate și prin orașe mari decât până acum. Doar 12 milioane de oameni locuiau în zona de totalitate a eclipsei din 2017, în timp ce aproape 32 de milioane se află în traiectoria din 2024, iar 150 de milioane de oameni locuiesc pe o rază de 322 de kilometri.
Persoanele care se află în afara traiectoriei de totalitate vor putea totuși să vadă o eclipsă parțială de soare, în care luna blochează doar o parte din fața soarelui. Un procent uimitor de 99% dintre cei care locuiesc în SUA, inclusiv părți din Hawaii și Alaska, vor putea să vadă cel puțin o eclipsă parțială de soare fără a fi nevoiți să călătorească.
Eclipsa din aprilie va avea, de asemenea, o perioadă de totalitate mai lungă decât cea din 2017, din cauza apropierii Lunii de Pământ. Totalitatea este una dintre cele mai scurte faze ale unei eclipse, iar durata acesteia depinde de locul de observare. Observatorii aflați mai aproape de centrul traiectoriei vor avea parte de cea mai lungă perioadă de totalitate, iar durata acestei ferestre scade mai aproape de marginea traiectoriei.
În 2017, observatorii cerului care au întrezărit cea mai lungă totalitate au experimentat-o timp de două minute și 42 de secunde în apropiere de Carbondale, Illinois.
În acest an, o zonă situată la aproximativ 25 de minute la nord-vest de Torreon, Mexic, va oferi cea mai lungă totalitate, de patru minute și 28 de secunde, dar oamenii din Texas și chiar și din nord, până la Economy, Indiana, vor vedea totalitatea care va dura mai mult de patru minute. Iar când eclipsa va traversa Canada, spectatorii se pot aștepta să o vadă în totalitate timp de 3 minute și 21 de secunde.
Spre deosebire de eclipsele solare inelare, în care luna lasă un „inel de foc” vizibil prin faptul că nu acoperă complet soarele, această eclipsă totală de soare promite o întunecare completă a soarelui pentru o perioadă scurtă de timp. Dimensiunea și distanța dintre Pământ, Lună și Soare sunt aliniate în așa fel încât, în ciuda diferențelor de mărime, Luna poate acoperi complet Soarele, oferind un spectacol unic.