Cele mai ridicate temperaturi din 2013 s-au inregistrat in emisfera de sud, cu valuri de caldura generalizate care au afectat in special Australia, Argentina si Noua Zeelanda, relateaza luni EFE.
Organizatia Mondiala de Meteorologie (OMM) semnaleaza o serie de fenomene climatice extreme majore din 2013, printre care:
—Taifunul Haiyan (cunoscut si sub numele Yolanda), una dintre cele mai intense furtuni care au atins vreodata zonele terestre, a devastat parti din centrul Filipinelor.
—Temperaturile aerului in zonele terestre din emisfera sudica au fost foarte ridicate, ceea ce s-a tradus prin valuri de caldura generalizate. Australia a fost afectata de caldura fara precedent pe parcursul intregului an, iar Argentina si Noua Zeelanda au trait al doilea si, respectiv, al treilea an consecutiv mai cald de cand detin statistici in acest sens.
—Un aer polar a atins parti din Europa si sud-estul Statelor Unite ale Americii.
—Grave fenomene de seceta au afectat Angola, Botswana si Namibia.
—Intensele ploi musonice au provocat inundatii grave la frontiera dintre India si Nepal.
—Ploi torentiale si inundatii s-au inregistrat nord-estul Chinei si regiunile estice ale Federatiei Ruse.
—Ploi si inundatii in Sudan si Somalia.
—Seceta accentuata in sudul Chinei.
—Nord-estul Braziliei a inregistrat cea mai grava seceta din ultimii 50 de ani.
—Cea mai mare tornada observata vreodata a afectat Reno (Oklahoma, SUA).
—Precipitatiile extreme au condus la inundatii grave in Alpi si in Austria, Republica Ceha, Germania, Polonia si Elvetia.
—Israel, Iordania si Siria au fost afectate de ninsori fara precedent.
—Concentratiile de gaze cu efect de sera din atmosfera au inregistrat niveluri maxime fara precedent.
—Nivelul apei a marcat un nou record in oceane.
Numeroasele fenomene climatice extreme inregistrate in 2013 constituie ‘indicatori coerenti si interdependenti’ ai evolutiei climei ca urmare a incalzirii provocate de activitatea umana, se arata in raportul anual al Organizatiei Mondiale de Meteorologie dat publicitatii luni, semnaleaza AFP.
Potrivit OMM, anul 2013 ‘se claseaza pe locul sase, la egalitate cu anul 2007, in seria anilor cu cele mai crescute temperaturi inregistrate vreodata, confirmand tendinta de incalzire observata pe termen lung’.
Sursa: Agerpres