Presedintele Barack Obama lanseaza un razboi impotriva rezistentei microbilor la antibiotice, o amenintare in crestere la adresa sanatatii publice, si va cere o dublare a fondurilor federale destinate finantarii cautarii unor noi agenti antibacterieni.
Anvelopa pe care presedintele o va cere Congresului odata cu prezentarea proiectului sau de buget pentru 2016, la inceputul lui februarie, este de peste 1,2 miliarde de dolari, se precizeaza intr-un document facut public de Casa Alba marti.
Doua milioane de persoane contracteaza anual, in Statele Unite, o infectie rezistenta la antibiotice, iar 23.000 mor din aceasta cauza, subliniaza Casa Alba, notand ca, din punct de vedere economic, costul direct al acestei probleme se ridica la cel putin 20 de miliarde de dolari pe an.
Alocarea bugetara ar urma „sa imbunatateasca utilizarea antibioticelor, sa consolideze evaluarea riscului rezistentei microbilor, supravegherea sanitara si sa stimuleze cercetarea in Sanatate si in sectoarele agricole”, explica presedintia.
Cea mai mare parte a anvelopei – 650 milioane de dolari – va ajunge la Institutele Nationale pentru Sanatate (NIH) si la Autoritatea pentru cercetare biomedicala avansata si dezvoltare (BARDA), cu scopul de a creste puternic investitiile americane in dezvoltarea unor noi produse antibacteriene si unor teste de diagnostic rapid, se mai arata in document.
– Inovatie
Casa Alba subliniaza ca cercetatori finantati de catre NIH au creat recent o noua tehnica de extragerea a unor agenti antimicrobieni puternici din microorganisme care se afla in sol, ca teixobactina
Este vorba despre primul antibiotic descoperit in ultimii 25 de ani, iar cresterea bugetului federal va permite sustinerea acestui tip de inovatie.
Peste 280 de milioane de dolari vor fi destinati Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), in vederea sporirii controlului asupra folosirii antibioticelor, supravegherea epidemiilor si cazurilor de rezistenta microbiana.
Presedintele Obama prevede, de asemenea, 47 de milioane de dolari pentru Agentia Medicamentelor (FDA), pentru ca ea sa evalueze atat noi antibiotice destinate bolnavilor, cat si pe cele utilizate in cresterea animalelor.
Aceasta ultima initiativa prezidentiala intervine dupa ce Obama a semnat in septembrie un decret privind sustinerea eforturilor impotriva rezistentei microbiene.
Astfel, Casa Alba a creat un grup de lucru – din care fac parte departamentele Sanatatii, Apararii si Agriculturii – insarcinat sa-i prezinte presedintelui, pana in februarie 2015, un plan cincinal de actiune pentru atacarea acestei probleme sanitare grave.
Ea a creat, de asemenea, un grup consultativ de experti independenti care sa stabileasca mijloacele de stimulare a cercetarii si supravegherii sanitare.
– „Evul Mediu al medicinei”
Virologi, autoritati sanitare americane, dar si din restul lumii, avertizeaza tot mai insistent in legatura cu pericolul acestei rezistente microbiene aflate in crestere si care, daca continua in ritmul actual, ar putea sa lase medicina neputincioasa in fata unor infectii banale si sa trimita lumea „in Evul Mediu al medicinei”.
„In cazul in care continuam pe aceasta panta, cu tot mai multi microbi rezistenti la antibiotice, ne-am putea trezi intr-o zi ca ne vom confrunta cu o situatie in care vor aparea infectii impotriva carora nu avem tratament”, a avertizat doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru Alergii si Boli Infectioase (NIAID).
Aceasta lupta „este o prioritate atat pentru Sanatatea Publica, cat si pentru Securitatea Nationala”, a scris el pe site-ul Institutului.
Situatia este atribuita atat unui consum excesiv si neadecvat de antibiotice, cat si folosirii acestor medicamente in cresterea animalelor, cu scopul de a dopa cresterea septelului.
Potrivit unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) din aprilie 2014, exista o rezistenta mai ales fata de antibiotice a sapte bacterii care provoaca boli curente grave ca septicemia, diareea, pneumoniile, infectiile cailor urinare si gonoreea.
OMS pregateste un plan de actiune la nivel mondial impotriva rezistentei microbiene, pe care urmeaza sa-l supuna aprobarii Adunarii Mondiale a Sanatatii in acest an.
Potrivit concluziilor recente ale unei comisii de experti formate de catre Guvernul britanic, aceasta rezistenta la antibiotice ar putea sa provoace zece milioane de morti pe an la nivel mondial, in 2050.
Sursa: Mediafax