arda de Mediu Teleorman are, aparent, un singur obiectiv: realizarea normei de amenzi. Rareori am aflat, însă, despre amenzi date autorităților locale pentru faptul că aruncă gunoiul în câmp sau pentru că taie copaci pentru a le permite oamenilor de afaceri să-și facă restaurante în pădure. Aflăm, în schimb, despre amenzi date unor mici fermieri, care au decis să planteze pe proprietatea proprie zone verzi permanente (adică păduri), uneori pe suprafețe impresionante, dar care nu au, vezi Doamne, locuri speciale în care să depoziteze pliculețele folosite de erbicid sau care nu raportează spre afișare la primărie faptul că efectuează erbicidarea pe terenul propriu.
Este și cazul unui teleormănean care a fost amendat de Garda de Mediu Teleorman cu 3.000 de lei din considerente rizibile, în timp ce omul plantase pe terenul său 40.000 de arbori, tocmai pentru a îmbunătăți calitatea mediului. Celor de la Agenția pentru Protecția Mediului Teleorman le-a fost greu chiar și să scrie pe hârtie cifra. Aspectul n-a contat, însă, pentru Garda de Mediu Teleorman, care s-a încăpățânat să-l amendeze pe fermier, după un control, fără să-l avertizeze înainte și sancționându-l în lipsă, după cum se poate vedea și pe procesul verbal de acordare a amenzii.
Felix Mulțescu, teleormăneanul care a plantat la el la fermă 40.000 de arbori, ne-a povestit că iubirea familiei lui pentru arbori și pentru natură este foarte profundă: “La un moment dat, un vecin a agățat un copac și l-a rupt. Atunci, tatăl meu i-a pus atele și l-a îngrijit cu mai multă atenție, până s-a prins la loc. Un copac! Vă dați seama cât iubim noi acești copaci?”
Ce s-a întâmplat, însă, când a venit Garda de Mediu Teleorman în control? Ei bine, angajații instituției n-au făcut, potrivit lui Felix Mulțescu, nimic altceva decât să caute nod în papură. 10 zile mai târziu abia a fost emisă amenda, fără martori și în lipsa administratorului fermei, deși la data controlului nu au fost găsite deșeuri aruncate la întâmplare, iar îngrășămintele, motorina și utilajele erau depozitate în spații adecvate, potrivit legislației. Omul a fost însă amendat pentru că nu ar fi trimis la primăria din localitatea Răsmirești un anunț cu data erbicidării și că nu are spații speciale în care să depoziteze ambalajele erbicidelor, deși acestea ar trebui să fie ridicate, sub contract, de firma care le furnizează. N-a impresionat pe nimeni faptul că omul amenjase zonă verde permanentă, constând în plantarea a 40.000 de arbori, care să îmbunătățească calitatea mediului în zonă.
“Pentru mine nu e important că mi-au dat amendă 3.000 de lei. Că nu e despre bani aici. Eu contest această amendă, pentru că pur și simplu s-a făcut tot posibilul să o dea, deși nu erau motive. Mi s-a părut anormal să nu le pese că eu, practic, am plantat o pădure, dar să considere că trebuie să fiu amendat pentru niște detalii de tot râsul și pentru niște modificări legislative despre care numai ei știu. Nu e vorba doar despre mine. Ei au normă de amenzi și trebuie să și le facă, cu orice preț. Și sunt sigur că sunt și alți oameni în această situație, oameni care nu vorbesc, însă, de frică. Mie nu mi-e frică!”