Fermierii dintr-o comună maramureșeană sunt supărați din cauza cormoranilor care au mâncat peștii din lacuri. Acum a venit atacul ciorilor iar culturile de porumb și floarea soarelui sunt distruste. Primarul nu prea are ce face pentru ei. A numărat cuiburile de ciori, dar cum păsările sunt protejate de lege, este legat de mâini.
Câmpurile de lângă comuna Recea sunt suspuse unui adevărat atac, ne spun oamenii din zonă.
„Cu ciorile e o problemă. Nu se poate semăna, nu poți să faci absolut nimic, nicio cultură. Când ai băgat mălaiul în teren, în pământ, ciorile îl scot afară!”
Primarul a cerut ajutorul de la mai multe instituții
Alt fermier calculează banii dați pe semințe, îngrășăminte și pe motorina pentru tractor.
„Cu cât să rămânem? Cu banii dați și cu munca făcută!”
Probleme sunt și în sat, la o aruncătură de băț de Baia Mare.
„E foarte urât ceea ce se întâmplă, mai ales aici, că e strada principală spre Baia Mare. Nu știu cum trebuie stârpite, ce trebuie făcut cu ele!”
Primarul a numărat cuiburile și a cerut ajutor de la mai multe instituții. Degeaba!
Pavel Octavian, primar Recea: „Sunt peste 600 de cuiburi. Din păcate, legislația noastră nu ne lasă să ne atingem de ele.”
Păsările sunt ocrotite de lege
Și cormoranii ar fi dat mai multe atacuri în zonă.
Pavel Octavian, primar Recea: „Sunt ocotite de lege, la fel cum sunt și cormoranii care ne-au distrus fauna din râuri și bălți.”
Primul care a atras atenția asupra cormoranilor a fost Petre Daea, fostul Ministru al Agriculturii. Acesta s-a plâns inclusiv la Bruxelles de această problemă.
Petre Daea, fostul Ministru al Agriculturii: „În cazul ciorilor se pot folosi anumite sisteme cu ultrasunete pentru îndepărtarea lor, dar numai din zonele care nu sunt considerate arii protejate.”