Vezi VIDEO
Ministerul Sanatatii a reluat programul de fertilizare in vitro. Pentru fiecare cuplu acceptat in program statul va deconta o parte din costurile unei singure proceduri, care costa intre 3 si 5 mii de euro. Din aceasta suma, aproximativ 1.400 de euro vor fi platiti prin subprogramul ministerului, care aloca in acest an peste 1.8 milioane de lei. Banii vor ajunge pentru sustinerea a 300 de cupluri.
Cuplurile care isi doresc sa intre in acest subprogram vor putea depune dosarele la una dintre clinicile acceptate de Ministerul Sanatatii, urmand ca acestea sa fie aprobate de o comisie, iar apoi sa se efectueze procedurile specifice. In cadrul subprogramului au fost acceptate 11 clinici din Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Sibiu, Iasi si Craiova.
“Pentru urmatoarea perioada, 2015-2016, Ministerul Sanatatii va pune in aplicare subprogramul de fertilizare in vitro si embriotransfer, avand ca obiectiv cresterea numarului de proceduri de fertilizare in vitro cu un procent de 10% fata de anul precedent, dar si cresterea numarului de nasteri rezultate ca urmare a acestui procedeu”, a declarat Rares Pop, directorul DSP Maramures.
Cuplurile care doresc sa intre in program trebuie sa fie infertile si asigurate, iar varsta femeii sa fie cuprinsa intre 24 si 40 de ani. Fiecare cuplu are dreptul la o singura incercare.
“Beneficiarii subprogramului sunt, in primul rand, cuplurile infertile, definite drept cupluri ce nu au avut capacitatea de a se reproduce fara a folosi mijloace anticonceptionale. Acestea trebuie sa intruneasca si anumite criterii de eligibilitate, care sunt trecute in acest ordin privind subprogramul de fertilizare in vitro”, a adaugat Rares Pop.
Acest subprogram a fost reluat ca urmare a scaderii drastice a numarului de nasteri in Romania. Astfel, daca in anul 1990, numarul nascutilor vii a fost de 314.746 in intreaga tara, in 2014 acesta a ajuns la 197.893.
Sursa: Tania Purcaru