![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Gospodinele din satul Sasar apartinand comunei Recea si-au demonstrat ieri, 12 octombrie maiestria culinara. In cadrul celei de-a treia editii a Festivalului Strugurilor, organizatorii au pus la cale diverse competitii in care au fost implicati si gospodarii satului. Pe langa concursul de gastronomie, in cadrul evenimentului a fost premiat si cel mai frumos si autentic costum popular. Mancaruri traditionale delicioase, dar si must produs din diferite sortimente de struguri au fost produsele cu care gospodarii din satul Sasar au participat ieri, 12 octombrie la concursul de gastronomie organizat in cadrul Festivalului Strugurilor. Pentru a convinge juriul desemnat pentru aceasta competitie, gospodinele s-au straduit sa dea nu numai un gust de neuitat mancarurilor preparate, ci le-au si ornat intr-un mod atractiv.
“Am preparat o friptura la cuptor din amestesc de carne de oaie si cu iepure si costita afumata. Ceapa, ardei si am impanat asa cu ardei. Eu zic ca e foarte bun. Imi place sa gatesc si imi place sa lucrez cu aluatul. Fac placinte, gogosi, pomeni, prescuri pentru biserici, cozonaci, de toate, tot ce se numeste aluat”, a spus una dintre participantele la competitie, Maria Lucaci.
O alta gospodina, Flora Ghisa a marturisit ca a incercat sa-i cucereasca pe membrii juriului cu “ciolan afumat cu fasole si cu toate ingredientele:zarzavaturi, morcovi, patrunjel, telina, pastarnac, cimbru, foi de dafin, un pic de piper. Eu cred ca i-am convins cu ornatul, ca le-am ornat frumos”.
Bucatareasa mai spune ca a deprins arta culinara de la bunica sa, iar in timp a ajuns sa fie cautata la mesele organizate in comuna. “De mica, bunica mea din partea lui tata a fost bucatareasa ani si ani de zile. Si facea atunci pe vremea aceea turte turnate. Si de mica m-a luat cu dumneai si asa am invatat sa fac multe lucruri: si mancari, si prajituri si copii am facut tri”, a mai spus Flora Ghisa.
In cadrul competitiei a fost premiat si cel mai gustos must. “Eu am pregatit un vin de vita nobila care e un fel de amestesc: mai multe soiuri impreuna si de care ma ocup de circa 20 de ani. Le-o cam placut, desi am spus ca nu-i inca bine format vinul, ca e imediat dupa fermentare, inca mai trebuie timp sa stea ca sa se tomneasca cum se spune popular”, a precizat un alt participant la competitie, Gavril Neamt.
In final, toti gospodarii au fost premiati. “Au fost doua concursuri, unul pentru degustarea mancarurilor traditionale si unul pentru degustarea de must. La concurs au participat gospodarii satului. Drept recompensa au primit diplome, bucataresele sorturi, trofee din partea Primariei si a Autoritatii Nationale de Turism”, a aratat directorul Caminului Cultural Recea, Rodica Babut.
De la “Festivalul Strugurilor” n-a lipsit nici muzica populara, peste 10 formatii din tara fiind prezente pe scena evenimentului.
Sursa: Camelia Tocaci