Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Ca in fiecare an, 27 decembrie e ziua in care toate obiceiurile de iarna ale Maramuresului, Bucovinei si altor zone folclorice importante ale tarii sunt prezentate intr-un festival de traditie pentru municipiul Sighetu Marmatiei. Cu sutele s-au adunat in centrul urbei localnicii si turistii ca sa vada alaiul colindatorilor imbracati in straie populare ori costumati in irozi, draci, brondosi si ursi. Sighetu Marmatiei a devenit pentru a 43-a oara locul de intalnire a zecilor de formatii din Maramures, dar si din Sibiu, Neamt si Constanta, care ce au prezentat vechi colinde ce nu se mai aud decat la ocazii speciale si festivalul datinilor de iarna din localitatea in care se agata harta in cui.
La peste 1.400 de persoane a fost estimata participarea la editia 2011 a festivalului, care si in acest an a atras turisti nu doar din Romania, ci si din Europa si Asia. Cei prezenti nu au regretat drumul pana in centrul Sighetului, colindatorii pregatindu-se indelung pentru intalnirea cu ei. Printre cei din alai s-a aflat si un prunc, aflat la prima participare. “Am ales sa-mi fac un costum ce reprezinta moartea. L-am confectionat din carton si alte materiale ce le-am gasit prin casa. Nu mi-a luat mai mult de o saptamana”, a marturisit Nicusor Ionut Muntean.
Festivalul a reprezentat punctul forte al manifestarii “Iarna sigheteana”, ce a debutat la inceptul lunii decembrie in municipiu. “In 27 decembrie, Sighetul devine capitala colindului romanesc, capitala spiritualitatii si este un lucru extrem de important. Este momentul in care ne punem in valoare prin generatiile de astazi ceea ce am pastrat cu grija si respect de la mosii si stramosii nostrii: colindele, portul, traditia, obiceiurile”, a spus Eugenia Godja, primarul municipiului.
In multimea stransa la parada Festivalului de Datini si Obiceiuri “Marmatia” s-au aflat nelipsitii politicieni, care, in ciuda frigului, s-au prezentat la baia de multime. De asemenea, au fost prezenti demnitari si alesi locali. “Acest festival s-a nascut cam o data cu mine. Eu sunt mai batran cu doi ani. E o zi minunata pentru sigheteni si pentru maramureseni, e un mod de apreciere fata de trecut si o responsabilitate asumata a autoritatilor de aici de a transmite aceste valori”, a declarat Vasile Timis, secretar de stat in cadrul Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.
Dupa colindele si urarile traditionale, s-a schimbat ritmul, pentru ca s-a organizat un spectacol la care invitati au fost sigheteanul Ducu Bertzi si baietii de la Akcent, in final fiind prezentat un spectacol de artificii.
Sursa: Diana Grad