Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Maramureseni, dar si oseni, si-au pus astazi, 12 iunie, in prima zi de Rusalii, in valoare mandrele straie traditionale de sarbatoare in cadrul celei de-a XIII-a editii a festivalului “Nu va uitati ca-s micut”, desfasurat la Budesti. Manifestarea folclorica a debutat cu slujba religioasa si lansarea primului numar al revistei scolare din Budesti, dupa care coconi din 11 zone ale judetului, dar si din Negresti Oas, au cantat, au jucat si si-au prezentat straiele specifice zonei de care apartin. Sarbatoarea va continua si maine, 13 iunie, cu hramul bisericii “Sfanta Treime” din Budesti, deschiderea oficiala a “Targului Mesterilor Populari” si cu un program artistic sustinut de artisti de muzica populara consacrati.
In prima zi de Rusalii, maramureseni din mai multe localitati si oseni au participat la cea de-a XIII-a editie a festivalului “Nu va uitati ca-s micut”. La manifestarea folclorica au venit coconi din Budesti, Recea, Farcasa, Sarbi, Coas, Desesti, Dumbravita, Rozavlea, Pribilesti, Oncesti, Surdesti, dar si din Negresti-Oas. Micutii, in ciuda caldurii, au jucat, au cantat, dar au stiut si sa-si prezinte in detaliu portul traditional.
“Clopul este din paie, cojocul din piele, manecarile, din panza si cu margele, camesa din panza, gatii si cizme din piele. Eu sunt din Desesti. Mi-e putin cald imbracat asa”, a explicat Vasile Putorin, un cocon din Desesti.
O alta tanara, din Sarbi, si-a prezentat costumul pe care il poarta la sarbatori, chiar daca opincile purtate candva de bunica ei le-a inlocuit cu sandalele.
“Este format din panzatura, adica batic, camesa, brau, sumna si sandale. Nu mi-am luat opinci ca nu sunt in ansamblu. Ma mai imbrac asa numa la sarbatori”, a adaugat Livia Demian.
Numarul 13 la care a ajuns festivalul in acest an nu inseamna nicidecum ghinion pentru primarul din Budesti, care este convins ca sarbatoarea va ajunge cu siguranta si a 80-a editie.
“Sunt convins ca aici la Budesti si cand se va desfasura si a 80-a editie va veni tot atat lume, tot atatia oameni frumosi, copii extraordinari si de ce sunt singur de aceste lucruri pentru ca iata vlastarele sunt aici alaturi de noi, educati in acelasi stil traditional in care am fost si noi crescuti”, a mentionat Liviu Tamas, primarul din Budesti.
Bunicii, incantati ca traditia merge mai departe, au venit sa-si incurajeze nepotii care au urcat pe scena festivalului imbracati in costume populare. “De vreo cativa ani tot aici venim, ca doar aici stam aproape. Venim ca ne place si e frumos. Avem si nepoti aici pe scena care participa, imbracati frumos”, a spus Mihai Berinde, din Budesti.
Maine, a doua zi de Rusalii, va avea loc hramul bisericii Sfintei Treimi si va fi organizat Targul Mesterilor Populari. De asemenea, cei prezenti vor putea vedea un program artistic la care vor participa cantareti de muzica populara consacrati. Printre acestia se numera: Anghelina Timis Lungu, Taraful din Cernesti, Grupul vocal instrumental din Sighet condus de profesorul Viorel Bledea, Gheorghe Parja si Marinel Petreus, Voichita Nemes.
Sursa: Adina Timis