Vezi VIDEO
O actiune a doua dascalite din Baia Mare, de la Scoala ”Nicolae Iorga”, si care initial a fost gandita cu caracter judetean s-a transformat intr-un festival national datorita interesului foarte mare in randul elevilor si profesorilor acestora din toata tara. Peste 160 de masti populare confectionate de elevi din Maramures, dar si din Satu Mare, Hunedoara, Alba, precum si din alte judete ale tarii au fost inscrise in competitie la prima editie a Festivalului National al Mastilor Populare Romanesti, care a inceput azi, 18 decembrie, in Baia Mare.
Invatatoarele Diana Tamaian si Maria Stancu de la Scoala ”Nicolae Iorga” din Baia Mare s-au gandit sa ii provoace pe elevi, dar si pe parintii si dascalii lor la un concurs, care sa aiba insa si rolul de a pastra traditiile si de a-i determina pe cei mici sa se intereseze de obiceiurile populare. Scopul a fost atins, iar asteptarile invatatoarelor din Baia Mare chiar au fost depasite de interesul iscat de festivalul mastilor populare.
La eveniment, au fost prezenti si coopii de la Centrul comunitar “Sf. Francisc de Assisi”, organizatia Caritas Satu Mare – punct de lucru Baia Mare, care au interpretat o colinda tiganeasca, dar si elevi de la ”Nicolae Iorga”, care au facut urari oaspetilor.
Diana Tamaian, institutor I la Scoala „Nicolae Iorga” din Baia Mare si cea care a initiat actiunea, a spus, in deschiderea primei editii a manifestarii, ca s-a gandit la proiect inca de pe vremea studentiei, cand profesorii de Universitatea de Nord Baia Mare i-au insuflat nu doar dragostea pentru copii, ci si pasiunea pentru pastrarea traditiilor. Prin urmare, gandul ei s-a transformat in realitate si cu ajutorul colegei sale Maria Stancu.
Mastile au fost nu doar multe, ci si foarte frumoase, iar misiunea de a le alege pe cele mai frumoase le-a revenit chiar unor specialisti in etnologie si etnografie, printre care profesorul universitar Delia Suiogan si muzeograful Janeta Ciocan. Ambele au spus ca mastile traditionale au o semnificatie aparte in traditia populara, avand rolul nu de a ascunde, ci de a prealua identitatea acesteia. Ea a mai spus ca majoritatea mastilor sunt intruchipari ale mosilor, adica ale stramasilor care sunt astfel cinstiti.
”Jocurile cu masti ii aduc in fata, de fapt pe stramosi, pe cei datorita carora satul a prosperat”, a explicat Janeta Ciocan. Ea a mai spus ca in satul traditional, de Craciun, nu oricine putea prelua masca si nu oricine putea intra intr-o cetata de colindatori. ”Se colinda in cete de copii si feciori, dar grupurile erau facute intr-un anumit fel. Adica feciorii sau copiii care nu erau buni erau indepartati din ceata”, a mai spus muzeograful.
Festivalul National al Mastilor Populare chiar s-a incheiat cu un joc al mastilor, interpretat de copii veniti chiar din Somcuta. Mastile realizate de elevi vor putea fi vazute insa in holul scolii baimarene pana la Craciun.
Sursa: M.M.