vezi FOTO
Prima editie a festivalului medieval din Baia Mare – AaR_D Festin – a inceput vineri, 20 iunie, mai pe inserat la Bastionul Macelarilor, punct de referinta pentru cetatea Rivulus Dominarum, asa cum se numea odinioara orasul de pe malul Sasarului. Tineri si tinere, imbracati in printi si printese, au facut apoi parada pe strazile din centrul vechi al orasului, vestind inceperea primului festival medieval din Baia Mare.
Presedintele Asociatiei Histarch Baia Mare, Mihaela Manarazan, una dintre organizatoarele principale ale actiunii, a imbracat o tinuta adaptata spritului medieval al manifestarii si, la brat cu restul participantilor, inclusiv realizatoarea de emisiuni de televiziune Anamaria Peride, a pornit spre Zidul Cetatii Baii Mari.
Alaiul colorat nu doar a reusit sa atraga atentia, ci a si sporit spre drumul pana la Muzeul de Istorie si Arheologie (odinioara sediu al monetariei orasului), astfel incat cateva zeci de persoane au poposit pentru o prima lectie de dans si pentru o demonstratie de mestesuguri traditionale a doi pastratori de traditii: ceramistul Daniel Les si imblanzitorul de fier Stefan Szasz. Primul a modelat lutul cu pricepere, iar al doilea a aratat participantilor cateva din secretele tinichigeriei. S-au facut fotografii, s-au schimbat impresii, s-au facut cativa pasi de menuet, totul pe un fond de muzica medievala.
Festivalul care a inceput in aceasta seara are loc timp de trei zile, ca-n povesti, timp in care participantii vor putea sa petreaca intr-o ambianta specifica epocii medievale ore de relaxare in zona unor monumente istorice reprezentative pentru Baia Mare.
Mihaela Manarazan, presedintele Histarch, a aratat ca proiectul cultural AaR_D Festin! propune promovarea valorilor si traditiilor locale istorice prin constituirea unui traseu cultural animat, cuprins intre Zidul medieval al orasului, Monetarie si Bastionul Macelarilor.
Ziua de sambata este dedicata rasfatului culinar, pentru ca organizatorii chiar au pregatit un festin, dar mai ales un targ al mirodeniilor. Fiecare participant va putea sa ia acasa un saculet cu plante parfumate, care pe vremuri nu lipseau din bucatariile familiilor instarite si la care ravneau si oamenii simpli ai targului Rivulus Dominarum.
Petrecerea incepe sambata, 21 iunie, tot pe inserat, mai precis la ora 18.00. La Zidul cetatii, unde este sediul Muzeului de Istorie (strada Monetariei) au loc, incepand cu ora 19.00, demonstratii culinare cu mirodenii folosite in Evul Mediu, urmate de un spectacol de teatru de targ, cu celebrele personaje Vasilache si Marioara.
Festivalul continua duminica, 22 iunie, tot de la ora 18.00, la Restaurantul Medieval Corvin din centrul vechi al Baii Mari – Piata Millennium – unde participantii pot savura din bucate pregatite dupa retete vechi de cateva sute de ani. Seara se va incheia cu o demonstratie de fachirism a artistului Janis.
Sambata, 21 iunie 2008
ZIDUL MEDIEVAL AL ORASULUI SI MONETARIA ORASULUI BAIA MARE (SEDIUL MUZEULUI JUDETEAN DE ISTORIE SI ARHEOLOGIE MARAMURES)
18.00
Deschiderea targului de mirodenii. Vernisajul expozitiei
19.00
Demonstratii culinare cu mirodenii folosite in evul mediu
19.30
Teatru de targ: Vasilache si Marioara, Teatrul de Papusi Baia Mare
Duminica, 22 iunie 2008
RESTAURANT MEDIEVAL CORVIN
18.00
Demonstratii culinare cu mirodenii folosite in evul mediu
19.30
Teatru de targ: Vasilache si Marioara, Teatrul de Papusi Baia Mare
20.00
Demonstratii de fachirism, artist invitat Fachir Janis
Proiectul este cofinantat de Consiliul Local Baia Mare si Primaria Municipiului Baia Mare
Parteneri: Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures, Muzeul Judetean de Istorie Brasov, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul de Papusi Baia Mare, Asociatia YMCA Baia Mare, Asociatia ProMaramures.
Vezi si:
Festival medieval in Baia Mare – a doua zi
Sursa: eMM.ro