Vezi VIDEO
Ploaia deasa cazuta in aceasta dupa-amiaza, de 14 iulie, nu i-a speriat pe dumbraviteni si nici numerosii gospodari din comunele invecinate, care au stiut ca astazi este sarbatoare mare in Dumbravita si rost de hore, invartite, tropotite, dar si de muzica populara autentica interpretata de ceterasi si ansambluri traditionale. Imbracati cu straiele de sarbatoare, dupa slujba oficiata la biserica ortodoxa din localitate, cu mic, cu mare, localnicii s-au adunat intr-o parada multicolora, dand astfel startul celei de-a VII-a editie a Festivalului portului, dansului si cantecului de pe Fisculas.
Cei mai vrednici dintre flacaii din Dumbravita au pornit in fruntea localnicilor si a autoritatilor, fiecare calare pe cate un cal, pentru a le face acestora loc prin multime, dar si pentru a le da de stire celor care au ramas prin case, ca e sarbatoare mare in comuna. Odata ajuns alaiul in curtea scolii din localitate, acolo unde s-a amplasat o scena si avea sa se desfasoare evenimentul, primarul din Dumbravita, Felician Ciceu le-a multumit celor prezenti pentru ca au venit impreuna la manifestare, nu doar pentru a petrece, dar si pentru a demonstra ca se mandresc cu cele mai de pret si sfinte daruri pe care le au: traditiile, cantecul si portul popular.
“Va spun tuturor bine ati venit! Va multumesc ca participati alaturi de noi la cea de-a VII-a editie a Festivalului cantecului, portului si dansului de pe Fisculas, o sarbatoare in care dorim sa ne cinsitm traditiile, sa nu ne uitam datinile si obiceiurile. Desigur, este o zi de bilant, un bilant al nostru, al administratiei si al dumneavoastra al cetatenilor ”, a declarat primarul Felician Ciceu.
Prinse in parada portului popular,tinerele din Dumbravita s-au remarcat cu straiele care, desi vechi de zeci de ani, sunt mai frumoase si mai pretioase decat orice alte vesminte. Una dintre fetele din comuna se mandreste cu fiecare podoaba si haina pe care a purtat-o la parada, deoarece straiele au fost tesute si cusute de batranii satului si reprezinta zestrea cu care are sa mearga la casa ei.
“Cele mai multe bucati din costumul popular pe care il port este de la bunici sau de la batranii din sat, sunt facute de ei. Am camesa pe care am primit-o de la una dintre bunici, cojocul sau laibarul, zadia dinainte, pindileul si zadia din cap. Sunt foarte mandra de portul pe care il am si astept de fiecare data o ocazie potrivita ca sa pot s ail port ”, a marturisit Daiana Vari, o adolescent din Dumbravita.
Desi dumbravitenii le-au luat ochii celor veniti la festival, nici maramuresenii din Grosii Tiblesului, imbracati la patru ace, cu straiele lasate mostenire din mosi stramosi, nu au trecut neobservati. Cu penele de paun prinse la palarie, cureaua si pieptarele vechi de mai bine de 200 de ani, barbatii din Grosii Tiblesului, care fac parte din ansamblul folcloric din localitate, s-au facut remarcati printre ceilalti sateni.
“Acesta este un costum barbatesc cam de 200 de ani si foarte cu greu mai putem pastra astazi pieptare cum port eu acum si cum le spunem noi in sat. Paunul, ne mandrim noi feciorii in sat cu el, pentru ca in functie de numarul de pene de paun de pe palarie, ala e mai bocotan. Apoi e camesa cu pumnisori, care, cu cat are mai putine margele, insemana ca e si mai veche. Apoi cureaua de piele in care ne tinem banii si apoi acest pieptar care nu se mai face si care l-am luat din lada de zestre”, a declarat Nicolae Pop, reprezentant al ansamblului folcloric din Grosii Tiblesului.
Dupa ce s-au asigurat ca toata suflarea din comuna le-a vazut portul popular pe care il poartacu mandrie, tinerii care au implinit 18 ani si cuplurile care au sarbatorit nunta de aur, au fost invitate pe secena, felicitate, dar si premiate de primarul localitatii. Acesta a tinut sa felicite sotii care au trecut de mana prin viata iar tinerilor deveniti de astazi vrednici locuitori ai comunei le-a urat sa le ia exemplul celor cu parul albit de timp, care au ales sa-si traiasca viata in iubire si armonie.
“Dragi tineri, aveti in fata un exemplu viu si o cale de urmat in viata si va doresc sa ajungeti si voi anii domniilor lor, cu sotiile si cu sotii, impreuna sa fiti felicitati aici, pe scena comunei. Tuturor va doresc sanatate, sa va dea Dumnezeu bucurii iar perechilor, mirilor de astazi, sa se bucure de familie si de nepoti”, a declarat primarul comunei Dumbravita, Felician Ciceu.
Ajunse la o varsta respectabila, cuplurile au decis sa le dea si cateva sfaturi celor mai tineri, pentru a avea o casnicie cel putin la fel de trainica, cum au avut si ei. “Secretul este sa lase fiecare unul dupa celalalt. Ca daca nu lasa unu dupa celalalt in zadar se aduna laolalta. Asta e cel mai important, la fel si iubirea”, au marturisit sotii Alexandru si Veronica Vari.
Dupa premierea tinerilor deveniti majori si a cuplurilor de aur s-a dat startul dansului, jocului si muzicii populare. Printre ansamblurile si solistii de seama invitati la festival s-au numarat Ramona Fabian, Marcel Avram, Paula Pasca si Marius Ciprian Pop, precum si Ansamblul Tulnicul si Ansamblul Transilvania. Surpriza serii este un foc de artificii, petrecerea urmand sa se intinda pana in zorii zilei, cu dantul satului, cu Foris Valer.
Sursa: Anca Popescu Glodan