Vezi VIDEO
O mare de oameni s-a strans ieri, 21 august, in Borsa, acolo unde a avut loc cea de-a 43-a editie a “Horii la Prislop”. Maramuresenii au cantat si au dantuit pana tarziu in noapte, insa nici “ziniturile”, cum sunt numiti strainii care poposesc in judet, nu s-au lasat mai prejos. La festivalul interjudetean de muzica si dans popular au participat ansambluri folclorice din Maramures, Bistrita-Nasaud si Suceava. N-au lipsit de la manifestare nici berea, micii si kitschurile de la tarabe, insa printre comercianti si-au expus produsele si mesteri populari. Toti s-au plans insa ca musteriii s-au gandit de doua ori inainte de a baga mana in buzunar.
Cea de-a 43-a editie a festivalului „Hora la Prislop” a inceput, ca in fiecare an, cu slujba religioasa oficiata la manastirea din Pasul Prislop, urmata de o parada portului popular si un spectacol folcloric. Copii, tineri si batrani din Maramures, Bistrita Nasaud si Suceava au defilat mandri in straie de sarbatoare, dupa care au incins o hora pe scena menajata Pasul Prislop.
“Hora la Prislop este un festival interjudetean al celor trei judete cu o traditie foarte veche. Si, desigur, invitatii sunt toti oamenii de buna-credinta care vin in fiecare an, nu lansam niste invitatii speciale, sufletul si dragostea pentru munte, pentru Borsa, pentru „Hora la Prislop” ne face sa ne adunam cu totii in fiecare an. Eu cred ca editia din acest an va fi una care va depasi numarul de 10.000 de persoane”, a precizat, pentru eMaramures, primarul orasului Borsa, Remus Stetco.
Nici strainii nu au lipsit de la serbarea campeneasca din creierii muntilor. Acestia s-au bucurat, alaturi de borseni, de dansul si cantul maramuresean.
“Ne-am odihnit in Sighetu Marmatiei si ne place sa stam in Maramures, este un loc foarte frumos si am auzit ca aici va fi un festival, nu stiu cum va fi, dar am auzit ca vor fi dansuri folclorice si muzica. Imi plac foarte mult lucrurile traditionale si pentru turisti este un loc foarte placut”, a spus frantuzoaica Marie Pairrott.
Printre trabele cu mici, frigarui, haine si kitsch-uri si-au facut loc si mesterii populari. Unul dintre cei mai apreciati “colportori” ai traditiilor a venit tocmai din Somcuta Mare pentru a-si vinde clopurile de paie.
“Venim de 24 ani aici. Am avut clienti, nu chiar la fel de multi ca-n anii trecuti, dar, totusi, a mers destul de bine, am si vandut ceva”, a spus mesterul.
La manastirea din Pasul Prislop au fost aduse si moastele Sfantului Pantelimon, care au ramas pana ieri, 21 august, in lacasul de cult.
Sursa: Adina Timis