Vezi VIDEO
Toamna se numara… cartile anului. De aproape 20 de ani, autori de carti din toate domeniile sunt premiati in cadrul unui eveniment cultural organizat sub titlul de „Cartile Anului”. Anul acesta, competitia s-a adresat nu numai scriitorilor baimareni, ci si celor din afara municipiului, dandu-se sansa tuturor celor care au potential creativ sa iasa in evidenta.
In competitia pentru „Cartile Anului 2014” au fost inscrise 27 de volume din diferite domenii: de la proza, poezie pana la cercetare stiintifica, monografii sau carti didactice. Dupa ce a studiat lucrarile inscrise in concurs, juriul a stabilit cartile castigatoare. Premiile au fost acordate astazi, 26 septembrie la Biblioteca Judeteana ‘Petre Dulfu” din Baia Mare. Evenimentul a fost inclus in seria manifestarilor organizate cu prilejul Festivalului Castanelor.
„De prin anii 1996 cand am participat la una din intalnirile sub egida «Cartile Anului» nu le-am numarat cate au fost inainte, dar de atunci le-am numerotat si iata acum am ajuns la editia 20. Mai precis din 1996 pana acum au trecut 19 ani. De atunci in fiecare toamna in cadrul Sarbatorii Castanelor am demarat aceasta actiune pe care o consider una din cele mai importante actiuni ale anului si aceasta ne da prilejul sa ne intalnim cu un public mult mai divers decat la celelalte actiuni ale noastre pentru ca la «Cartile Anului» se aduna nu numai creatorii de literatura beletristica, ci si cei din sfera cercetarii stiintifice. In cadrul concursului anului se intalnesc toti autorii cartilor, indiferent de domeniul de activitate”, a punctat criticul si istoricul literar, Saluc Horvat, presedintele Asociatiei Scriitorilor Baia Mare.
De-a lungul anilor, acest eveniment a insumat un numar impresionant de autori de carti. Daca pana acum, premiile erau acordate doar autorilor baimareni, editia din acest an s-a adresat si celor care provin din alte zone ale judetului Maramures. „Premiile sunt derizorii ca importanta materiala, dar au importanta in curriculumul lor, iar cetatenii care ii cunosc pot sa-si faca o idee despre ei. Sigur ca imaginea si prestigiul lor se afla intr-o zona fasta”, a afirmat presedintele juriului, poetul si eseistul Viorel Muresan.
Din juriu au facut parte poetul si eseistul Viorel Muresan, iar membri au fost Saluc Horvat, Gheorghe Parja, Tatiana Dragomir si Mircea Farcas. Anul acesta la fiecare categorie au fost cate doi sau chiar trei castigatori.
Premiul pentru poezie:
Ioan Romeo Rosiianu, innomenirea cuvintelor
Dumitru Fanateanu, Chipul destinului
Marian Hotca, Ratacind cu Euterpe
Premiul pentru proza:
Anca Goja, Zapada neagra
Milian Oros, Clopotele
Premiul pentru eseu si critica literara:
Augustin Cozmuta, Pagini de critica literara
Premiul pentru carte stiintifica si tehnica:
Daiana Felecan, Pragmatica numelui si a numirii neconventionale
Grigore Stefanescu, Gregor Mendel
Premiul pentru satira si pamflet:
Lucian Perta, Ghid practic pentru judetul Maramures
Ioan Siman, Riposta la naravul de drept
Premiul pentru carte didactica, literatura pentru copii si literatura populara:
Pamfil Biltiu si Maria Biltiu, Valea Cosaului
Simion Vaida si Lotica Vaida, Liviu Borlan. Piese instrumentale
Premiul pentru monografii:
Ioan Metes, Monografia satului Chelinta
Dorin Stef, Baia Mare….de altadata
Premiul pentru editii:
Acolada poetilor. Selectie de versuri din poezia libaneza contemporana
Romulus Filip si Terezia Filip, Nostalgiile desavarsirii
Premiul acordat de Asociatia Scriitorilor:
Valeriu Sabau, Ion Burnar.In memoria prietenilor
Ioan Halas, Umor EteRogen
Sursa: Camelia Tocaci