Traditionalul festival al cireselor din Coruia s-a transformat intr-o sarbatoare a… vitelului. Explicatia este simpla: din cauza ploilor abundente din ultima perioada, cultura de cirese a fost grav afectata. Asa ca autoritatile au incercat sa mute atentia oaspetilor ”Sarbatorii Cireselor”, programata pentru duminica, 30 mai, asupra unor bucate mai consistente. Localnicii si turistii au putut degusta – gratuit ! – un vitel la protap, gatit chiar in buricul targului, langa caminul cultural. Desi a fost inghesuiala mare si la farfuriile cu friptura, si la microfon pentru spiciurile de rigoare, primarul Emilian Pop a dat asigurari ca la manifestare nu a fost vorba nicio clipa de vreo «lupta pentru ciolan».
Distractie mare la Coruia. Localnicii au sfidat criza si absenta cireselor, fructe care au facut faimoasa zona din Maramures, dar care au fost greu de gasit anul acesta la tarabe. Maramuresenii au aratat ca este suficienta berea rece si cativa mici pentru a se simti bine.
Nu au lipsit nici autoritatile de la eveniment. Alaturi de primarul Emilian Pop, care s-a dovedit o gazda primitoare, au fost prezenti prefectul Sandu Pocol, consilierul presedintelui CJ Maramures, Mircea Man, Ana Maria Ilie, expert in consultanta cu Bruxelles, dar si Iulian Pacuraru, ministru secretar de stat in cadrul Guvernului Boc. Cu intarziere au venit si vicepresedintele CJ, Emil Marinescu, si directorul Aeroportului Baia Mare, Mihai Patrascu.
Prefectul Sandu Pocol a avut acelasi spici pe care l-a tinut si maramuresenilor din Hoteni, la Tanjaua de pe Mara. ”Se pune intrebarea daca in vreme de criza, trebuie sa organizam astfel de evenimente. Raspunsul este afirmativ, pentru ca avem nevoie de ele”, a spus (din nou !) Pocol.
Dupa alocutiunile autoritatilor, a venit momentul premierilor. Au fost felicitati in fata comunitatii elevii cu rezultate meritorii la concursurile scolare si la competitia «Ciresarii», dar si varstnicii care au implinit 50 de ani casnicie. Trei cupluri au fost aplaudate de oficialitatile prezente la eveniment.
Imediat dupa aceea, s-a dat startul la distractie. In timp ce in caminul cultural au urcat pe scena artisti care reprezinta cu cinste folclorul romanesc, afara a fost distractie mare si inghesuiala la mancare.
Uriasa friptura a fost realizata in aproximativ opt ore, dupa o reteta speciala, dupa cum a marturisit chiar bucatarul-sef. “De la ora 6.00 si pana acum il invartim pe protap. Va ajunge pentru toata lumea, vitelul avea aproximativ 260 de kile”, a explicat acesta.
Vitelul a fost un dar din partea Consiliului Local Sacalaseni, comuna din care face parte satul Coruia, explica primarul Emilian Pop.
”Este sarcina Consiliului Local sa faca drept cadou cate un vitel in fiecare an. Deja avem pregatiti vitei pentru urmatorii cinci ani”, a spus, zambind, Pop. Acesta a dat asigurari ca, in ciuda contextului politic, economic si social extrem de agitat, nu s-a dat nicio «lupta pentru ciolan» la Coruia, nici la propriu, nici la figurat.
”Nu s-a batut nimeni pentru ciolan, intrucat oamenii la tara si in special cei din zona asta a Maramuresului sunt mult mai civilizati. Oricum, vitelul va ajunge la toata lumea. Chiar daca este criza, cred ca ne puteam permite sa frigem chiar doi vitei. Si poate asa o sa facem anul viitor”, a declarat pentru eMaramures.ro, primarul comunei Sacalaseni, Emilian Pop.
Oamenii spun ca indiferent de criza ori de lipsa cireselor care dau numele sarbatorii, a cincea editie a evenimentului a fost un succes.
”Cata vreme avem bere aici, cata vreme avem un mic langa noi, treaba-i buna. Suntem bucurosi ca putem petrece si noi. Si vitelul o iesit foarte bun, am pus 40 de pungi de condimente pe el. Tata lumea-i bucuroasa, asta conteaza”, a spus, entuziast, localnicul Viorel Maur.
Nici macar ploaia nu i-a putut opri din distractie pe coruieni.
”Ii un ptic rea vremea, da’ sarbatoarea-i foarte frumoasa. La noi nu se simte criza, cata vreme ne samtim bine. Si vitelul ii bun, am luat o portie, dar mai vreu una. De aia astept aici”, zice Gheorghe Laur.
Si tanara generatie s-a declarat incantata de petrecere. ”Ii un pic mai saracuta sarbatoarea, dar oricum ii misto. Am gustat vitelul, ii delicios, complimentele mele bucatarului”, a fost de parere si Radu Campean.
Doar comerciantii de chinezarii n-au fost prea incantati, intrucat baloanele, pustile si zorzoanele din plastic si nu s-au vandut ca altadata.
”Mere mai rau ca anu’ trecut treaba. Lumea nu prea cumpara, iar cand cumpara, iau numai pentru copii. Mai un balon, dar vanzarea oricum e slaba”, marturiseste comerciantul Bobby Balog.
Ca e criza, ca nu-i criza, coruienii s-au simtit bine la sarbatoarea lor. Vitelul a fost delicios si a facut uitate ciresele.
Sursa: Catalin Tineghe