Festivalul-concurs de preparare tradiţională „D’ale porcului” aduce, în premieră, în weekend, în faţa juriului şi a vizitatorilor, tradiţii culinare din judeţele Maramureş, Satu Mare şi Sălaj, pe lângă cele din Bihor.
„Aşteptăm cu drag toţi vizitatorii cu un program bogat, bunătăţi culinare, muzică populară, târg de produse tradiţionale. Se anunţă o vreme frumoasă, soare, până la 13-14 grade Celsius, fără vânt, în acest ultim weekend înaintea Postului Crăciunului. Va fi o explozie de bun-gust tradiţional românesc, într-un eveniment unic în România, de neratat anul acesta. Echipele încep să sosească, membrii juriului, de asemenea, ne instalăm, ne pregătim şi aşteptăm cât mai multă lume sâmbătă şi duminică să vină să se bucure de tradiţii autentice româneşti”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, organizatorul Nicolae Pop, preşedintele Asociaţiei Culturale D’Art Oradea.
Echipele invitate din cele trei judeţe sunt „Ocolul Silvic Firiza”, „Comuna Santău” şi „Zestrea Silvană” (comuna Năpradea), toate participante, pentru prima dată, la evenimentul de la Oradea, ajuns la ediţia a XI-a.
„Zestrea Silvană reprezintă ţinutul sălăjean al gastronomiei tradiţionale. Propunerea noastră este comuna Năpradea, ţinut reprezentativ pentru produsele tradiţionale din carne de porc şi vită ale doamnei Sanda Galiş”, a declarat, în comunicatul transmis de organizatori, managerul A.D.I. Ţara Silvaniei, Daniel Stejeran.
Celor trei echipe li se vor opune, în concursul de sâmbătă, cinci echipe bihorene: Biharia, Tulca, Sâmbăta, Diosig şi o echipă reprezentând Oradea. Toate acestea vor concura în a prepara cele mai gustoase mâncăruri tradiţionale din carnea de porc, fiecare dintre ele primind în acest scop un porc abatorizat pentru a-l transforma în cârnaţi, toroş, caltaboş, sarmale şi alte bunătăţi la ceaun şi grătar, după metode tradiţionale.
Concursul de duminică, „D’ale porcului Pro”, la a treia ediţie, este dedicat, după cum sugerează numele, profesioniştilor din domeniu. Organizatorii anunţă că va fi unul deosebit, deoarece, în premieră, au fost invitate şi partidele politice. În cursă s-au înscris trei unităţi şcolare specializate, două companii, dar şi trei filiale bihorene ale unor partide politice.
Echipele înscrise în concursul de duminică sunt: Colegiul Tehnologic „Mihai Viteazul” Oradea, Liceul Tehnologic nr. 1 Cadea, Liceul Tehnologic „Horea” Marghita, PSD Bihor, USR Bihor, AUR Bihor, ManagEvent Oradea şi Grup West Premium Oradea.
Juriul este alcătuit din zece specialişti: Emanuel Mocan, Cerasela Lungu, Nina Rus, Mircea Groza, Oana Igreţiu, Flavian Dobre, Adina Marciuc, Ciprian Sotoc, Alexandru Şandrău şi George Furdui. Pălinca va fi jurizată separat de specialistul Fenesi Gyozo Peter.
Festivalul va fi completat de târgul de produse tradiţionale „Fain din(ing) Bihor”, de unde se vor putea achiziţiona mezeluri tradiţionale atent meşteşugite, miere, ceaiuri, produse din lavandă, dar şi ceramică, produse manufacturate din lemn, bijuterii originale şi altele.
Vizitatorii se vor putea delecta cu băuturile oficiale ale festivalului (pălincă de la Trămuţa, vin de la Familia Darabont şi bere artizanală de la Bers Nova), inclusiv vin şi bere, kurtoskalacs, gogoşi şi plăcinte pe lespede, dar şi ciocolată de casă şi suc natural de mere fiert.
Atmosfera va fi întreţinută sâmbătă şi duminică, între orele 15,30 – 17,00, cu câte un spectacol folcloric, pe scena amenajată în parcarea mall-ului, susţinut de artişti locali – Ansamblul „Nuntaşii Bihorului”, Orchestra „Rapsodia bihoreană”, dirijor prof. Liviu Buţiu, solista Antonela Ferche Buţiu, invitat fiind interpretul Ionuţ Fulea.