Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului, Consiliul Județean Maramureș și Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, organizează PRIMA EDIȚIE a Festivalului – Concurs Interjudețean de Muzică Corală „Doxologia” – Baia Mare, 2018.
Obiectivele principale ale festivalului sunt, în primul rând, promovarea valorilor autentice ale creaţiei corale religioase şi revigorarea mişcării corale. Fiecare ediție este tematică, organizatorii rezervându-și dreptul de a alege tema fiecărei ediții. Pentru anul 2018, tema este: Sus inima, române!
1. Categorii
Festivalul „Doxologia” este deschis tuturor formațiilor corale de amatori, mixte, care își desfășoară activitatea duminicală în cadrul unei parohii. 90 % dintre membrii corului, exceptând dirijorul, trebuie să fie amatori.
2. Preselecția și desfășurarea concursului
Formațiile corale vor trimite o înregistrare recentă audio (sau video), cu o piesă reprezentativă pentru cor, până la data de 27 iulie 2018, la adresa de email festival_doxologia@yahoo.com. Juriul festivalului va selecta corurile participante la festival. În urma preselecției, vor intra în concurs primele 6 (șase) formații corale selectate, care vor fi anunțate până la data de 17 august 2018.
Formațiile corale selectate vor trimite partiturile pieselor alese pentru concurs, împreună cu o prezentare a corului și câte o fotografie cu corul și cu dirijorul, până la data de 31 august 2018.
Numărul maxim al coriștilor unei formații selectate nu va depăși 35 de persoane.
Corul care câștigă trofeul festivalului este invitat să susțină un recital în ediția următoare în încheierea festivalului, fără drept de participare în concurs.
3. Repertoriul
Fiecare formație corală selectată va prezenta în concurs 3 lucrări:
a) 2 lucrări din repertoriul coral religios național și universal, precum: cântări ale Sf. Liturghii, pricesne, concerte religioase etc
b) o lucrare conform temei ediției. Pentru prima ediție – 2018, este obligatorie o lucrare din repertoriul patriotic național.
Durata totală pentru interpretare este de 15 minute (mai puțin timpul acordat pentru aplauze, intrări, ieșiri de pe scenă). Formațiile corale vor fi depunctate dacă nu respectă limitele de timp stabilite.
După înregistrarea repertoriului în concurs, acesta nu poate fi modificat, după cum nu poate fi modificată nici ordinea pieselor.
4. Criterii de evaluare și premii
Formaţiile corale vor fi evaluate după următoarele criterii: intonaţie; conformitate cu partitura, precizie, fidelitate; calitate a sunetului; alegerea/selecţia programului; impresie artistică.
Premiile acordate vor fi:
Trofeul festivalului: 1500 RON
Premiul I: 1000 RON
Premiul II: 800 RON
Premiul III: 600 RON
Mențiune: 300 RON
Organizatorii vor oferi în fiecare an un premiu de excelență unei personalități muzicale locale. Toate formaţiile corale participante la festivalul-concurs vor primi Diplome si Certificate de Participare conform rezultatelor obţinute. Pot fi oferite premii și din partea unor sponsori sau a unor organizații culturale implicate în festival.
5. Juriul festivalului va avea în componență 3 membri, personalități ale muzicii corale din România. La finalul concursului, după decernarea premiilor, membrii juriului vor oferi, timp de 30 de minute, sugestii/critici/feed-back fiecărui dirijor al celor 6 coruri participante în concurs.
6. Informații generale
În timpul concursului fiecare formaţie corală va beneficia de o sală proprie pentru schimbarea garderobei, depozitarea efectelor personale şi încălzire (care va fi pusă la dispoziţie cu 30 de minute înainte de începerea concursului);
– intrarea în concurs se va face în ordinea tragerii la sorţi efectuată de către directorul festivalului;
– directorul festivalului îşi rezervă dreptul de a adăuga şi modifica prezentul regulament;
– hotărârea juriului este definitivă şi nu poate fi contestată în nici un fel;
– este interzis prin lege să interpretezi o bucată muzicală dacă aceasta a fost reprodusă ilegal. Dacă acest lucru se întâmplă, conducerea Festivalului nu îşi asumă nici o responsabilitate în eventualitatea că editorul partiturii ia vreo măsură legală în acest sens;
– organizatorii festivalului şi directorul festivalului nu îşi asumă nici o responsabilitate legală în privinţa oricărui aspect legat de participarea formaţiei corale în festival;
– înscrierea şi participarea la festival implică acceptarea tuturor regulilor şi regulamentelor de concurs;
– participanţii, prin reprezentanţi, pot fi solicitaţi să participe la conferinţe de presă, mese rotunde şi interviuri;
6. Drepturi de înregistrare şi difuzare
Pentru a participa, orice formaţie corală trebuie să fie de acord cu următoarele:
– orice spectacol susţinut de către formaţia corală în timpul Festivalului poate fi difuzat live şi/sau înregistrat pentru o difuzare ulterioară la radio şi televiziune, fără ca formaţia corală respectivă să fie plătită pentru aceasta. Toate drepturile de difuzare pentru orice spectacol din timpul Festivalului aparţin Festivalului care va dispune de acestea după bunul plac;
– festivalul are drept de proprietate asupra oricărei înregistrări, având şi dreptul de a reproduce ulterior orice înregistrare, de a o vinde, închiria, oferi, distribui sau să dispună de ea după bunul plac.