Cea de-a XVI-a editie a Festivalului International de Teatru „Atelier” a debutat, duminica – 15 iunie, pentru a treia oara in Baia Mare, dar a fost puternic concurat de campionatul european de fotbal.
Dramaturgul Radu Macrinici, directorul si initiatorul festivalului, a conferit o nota ironica deschiderii oficiale. „Ne aflam la editia a XVI-a, sau editia a III-a serie noua, o editie importanta intr-un an complicat, in care am sarbatorit multe aniversari revolutionare (…), dar si un an electoral, un an al campionatului european – marele nostru rival la acest festival. Deja studiem posibilitatea ca, peste doi ani, la campionatul mondial de fotbal, sa transmitem meciurile, in timpul spectacolelor, pe un ecran discret”, a spus el celor prezenti la eveniment.
La deschidere a fost prezent si primarul Cristian Anghel, care a apreciat ca festivalul „este deja un brand pentru Baia Mare, la fel cum sunt scoala de pictura, Muzeul de Mineralogie sau Ursuletul de Aur”.
La sfarsitul saptamanii, juriul, prezidat de scriitorul Nicolae Prelipceanu si compus din criticii de teatru Anca Rotescu, Gabriela Lupu (de la „Cotidianul”), Claudiu Groza si universitarul baimarean dr. Dana Puiu, va acorda premii pentru cel mai bun spectacol, cel mai bun regizor, cel/cea mai bun(a) actor/actrita in rol principal/ rol secundar, cel mai bun scenograf, cel mai bun coregraf, la care se va adauga premiul pentru muzica de scena acordat de Fundatia ACCUMM. Juriul a anuntat, insa, ca isi ia libertatea de a „redenumi in litera, nu in spiritul lor” aceste premii, dat fiind ca este vorba despre un festival neconventional.
„Calatorii orientale” in Baia Mare
Realizatorul TVR, cineastul si scriitorul Sandrino Gavriloaia si-a lansat, imediat dupa deschiderea oficiala a festivalului, cartea „Calatorii orientale”, aparuta la Editura Artemis. Totodata, el a vernisat expozitia de fotografie cu aceeasi tema.
Fascinat de tot ceea ce inseamna Orient, Gavriloaia a realizat, mai intai, scenarii de filme documentare pentru postul TVR2, pe baza acestora scriind cartea structurata pe trei capitole: Tara Cham (Siria), Tara Cedrilor (Liban) si Tara dintre fluvii (Irak).
In opinia criticului si scriitorului Doru Mares, volumul este o „aventura spirituala fantastica” adresata atat cititorilor fascinati de exotismul lumii orientale, cat si celor interesati la modul stiintific-aplicat de istoria spatiului oriental, de religia si culturile care il compun.
La hotarul dintre viata si moarte cu Radu Afrim
Centrul de greutate al serii a fost spectacolul „Vis. Toamna” de Jon Fosse, prezentat de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad si care poarta semnatura regizorala a celebrului Radu Afrim, unul dintre protagonistii sectiunii Portrete in Atelier de anul acesta.
Un spectacol in care nu atat povestea in sine este importanta, cat vartejul de emotii cu care se confrunta personajele la hotarul dintre viata si moarte. Spectacolul zugraveste o lume in care toti suntem chiriasi, in care oamenii se nasc si mor in aceleasi case, doar cimitirele amintind de multimile de morti care, la fel ca noi, au iubit, au urat si s-au temut inaintea noastra.
Spectacolul de noapte, interpretat de coregraful rus Oleg Soulimenko (Austria), in Sala Studio, poarta titlul „Working Class Hero” si este o celebrare a rolului artistului in lume.
Foto: Anca Goja
CITESTE SI:
Teatrul Baia Mare, in direct pe postul TVR Cultural
Peste 20 de spectacole si peste 200 de actori la Festivalul Atelier 2008 din Baia Mare
10 iunie 2008
Regal de teatru in Baia Mare pentru o saptamana
Festivalul International de Teatru ”Atelier” Baia Mare, 15 – 22 iunie 2008 – Programul spectacolelor
6 iunie 2008
Sursa: Anca Goja
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult