În perioada 27, 28,29 septembrie 2018, la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a avut loc a 48-a ediție a Festivalul Internaţional de Poezie.
Au participat scriitori din Israel, Republica Moldova și Ucraina alături de poeți consacrați și concurenți din București, Bistrița, Deva, Cluj Napoca, Iași, Lugoj, Oradea, Timișoara, Târgu Jiu, Baia Mare, Vișeul de sus, Petrova, Târgu Lăpuș și Sighetu Marmației.
În cadrul festivalului s-au acordat următoarele premii: pentru manuscris: Nicoleta Crăiete (Motru) și Grigore Turda (Sighetu Marmației), pentru volum de debut: Ela Iakab (Lugoj) și Alina Narcisa Cristian (Baia Mare), pentru volum: Nicolae Silade ((Lugoj), Doina Rândunica Anton (Sighetu Marmației) și Marele premiu pentru antologie: Gabriel Cojocaru (Cluj Napoca). Au trimis materiale pentru concus 37 de autori din diferite zone ale țării. La ediția din acest an președintele juriului a fost Vasile Proca (Iași), din juriu făcând parte: Nicolae Spătaru (R.Moldova), Ioan Pavel Azap (Cluj Napoca), Alexandru Uiuiu (Bistrița), Gheorghe Pârja (Baia Mare), Gheorghe Mihai Bârlea și Vasile Muste (Sighetu Marmației).
La evenimentele care au avut loc au participat scriitori din Republica Moldova: Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și Nicolae Spătaru; Israel: Etgard Bitel și Adrian Ernster; din Ucraina: Anuța Șiman și Ion Huzău. Poetii s-au întâlnit în sala de spectacole a Centrului Cultural cu reprezentanții tinerei generații din liceele municipiului și profesorii de limba și literatura română. Momentele muzicale au fost susținute de pianistul prof. univ.Ion Pop și cantautorii Ducu Hotima și Gheorghe Ștețca.
În cadrul festivalului a fost lansat volumul de poezie ”Proverbele Cenuşii Mele” de Daniel Bozga. Scriitorii Etgard Bitel și Adrian Ernster s-au întâlnit cu reprezentanții comunității evreilor din Sighetu Marmației. După peste un sfert de veac, un grup de poeți au participat la o excepțională seară de poezie alături de românii din Slatina-Ucraina, de reprezentanții Consulatului României, de membrii asociaţiilor ”Nadia” (Speranţa) şi ”Maramureş-Solotvino”.
După FESTIVITATEA DE PREMIERE, poeții au participat la „Serile de Poezie „Nichita Stănescu” de la Desești, eveniment organizat de poetul, jurnalistul, om de cultură, Gheorghe Pârja. Ediția din acest an a fost organizată de Consiliul Județean Maramureș, Consiliul Local, Primăria și Centrul Cultural Sighetu Marmației. Prin evenimentele desfășurate și calitatea de excepție a participanților, Festivalul Internaţional de Poezie de la Sighetu Marmației, unul din cele mai vechi din țară, având contiunitate 48 de ani (la fel ca “Festivalul Nicolae Labiș”) este cu siguranță un eveniment reprezentativ în poezia contemporană din România !