Anunţul, făcut, marţi, pe un post public de televiziune, a fost un şoc. Se ştia că Fidel Castro a fost operat din cauza unei puternice hemoragii intestinale, dar nimeni nu se aştepta ca acesta să renunţe de bună-voie la putere – nici măcar temporar.
Liderul cubanez, care e preşedinte de 47 de ani, i-a încredinţat fratelui său şi şefia Partidului Comunist cubanez declarând într-un comunicat că sănătatea sa e zdruncinată din cauza “zilelor şi nopţilor de muncă continuă, fără somn” şi că trebuie să stea “departe de responsabilităţile şi sarcinile” sale.
Fidel Castro nu a precizat însă cât va lipsi de la Havana, ci a lăsat doar să se înţeleagă că e o chestiune de câteva săptămâni până când va reveni în funcţie. Fratele său i-a fost mâna dreaptă încă din vremea revoluţiei comuniste. El este ministru al apărării şi prim-vicepreşedinte al Consiliului de Stat.
Presa internaţională speculează faptul că reîntoarcerea lui Fidel Castro la putere ar putea să întârzie. Unii analişti politici speră ca ascensiunea lui Raul la conducerea statului să fie o gură de oxigen pentru cubanezi, iar opresiunile sistemului comunist să fie slăbite. Există însă şi voci care spun că noul preşedinte va asigura doar un interimat scurt şi că nimic nu se va schimba la Havana.
Vestea retragerii temporare a liderului cubanez a fost sărbătorită de americani. La Miami, liderul opoziţiei cubaneze în exil, Ninoska Perez, a ieşit în stradă şi a declarat în faţa mulţimii că moartea lui Fidel Castro ar fi cel mai bun lucru care li se poate întâmpla cubanezilor.
Până acum cinci ani nimeni nu îndrăznea să vorbescă despre bolile lui Fidel Castro sau despre faptul că e posibil să moară. Cubanezii au realizat că liderul lor este vulnerabil abia în iunie 2001, când acesta a leşinat în timp ce ţinea un discurs public. Peste două săptămâni (pe 13 august), Castro va împlini 80 de ani. Fratele său, proaspăt uns preşedinte al Cubei, este cu cinci ani mai tânăr decât acesta.
Sursa: Larisa Tivadar