Sambata si duminica, adica in 18 si 19 august, in satul Ieud s-a adunat lume cata frunza si iarba. Pentru al doilea an consecutiv s-a organizat sarbatoarea ”Fiii satului”, la care au participat cateva mii de oameni. Pentru unii a fost un prilej de revedere a locurilor in care au copilarit, de reintalnire cu prietenii, de a mai schimba in tihna o vorba-doua, dar pe primul loc s-a aflat distractia.
Istoria musteste in Ieud, iar localnicii vor sa o puna in valoare
Ieudenii sunt recunoscuti pentru ca au reusit sa ajunga departe si la propriu si la figurat. Despre mica asezare din Maramures se vorbeste in lumea larga, atat datorita istoriei locului, cat si oamenilor care i-au dus numele in toate zarile.
Localnicii se mandresc mai ales cu Biserica din Deal – monument aflat pe lista mondiala UNESCO – in al carei pod s-a gasit Codicele de la Ieud, ce contine unul dintre primele documente scrise in limba romana. Ba unii specialisti sustin ca manuscrisul din localitatea maramureseana este cea mai veche marturie de acest gen de pe teritoriul Romaniei (anul 1391), devansand cu peste un secol Scrisoarea lui Neacsu din Campulung.
Ieudul mai este celebru si prin faptul ca aici s-a nascut cantautorul Stefan Hrusca, iar in vremurile trecute satul figura in topurile nationale prin natalitatea crescuta, pentru ca aproape la fiecare casa erau de la cinci copii in sus.
Oamenii locului, chiar si cei mai tineri, sunt mandri de Ieud, iar laudele despre comuna in care s-au nascut si au copilarit le asculta cu mare placere, chiar daca unii incearca un regret pentru faptul ca nu mai e ce a fost odinioara, ca traditiile au inceput sa se piarda, iar istoria vetrei stravechi sa fie ingropata in biblioteci.
Parte din obiceiuri au fost dezgropate la intalnirea cu fiii satului care a avut loc la sfarsitul saptamanii. La manifestare, localnicii mai indrazneti si mai in putere, dar si oaspetii lor au putut sa dea piept, e drept pe fuga, cu ”Ursoaia” (o vale impadurita din partea de sus a satului, unde bunicii lor se ascundeau de comunisti), fetele au fost invitate sa deschida lazile de zestre ale mamelor si sa imbrace portul popular, iar turistii sa vada cat de frumos e Ieudul in sarbatoare.
”Maratonul Ursoii”, evenimentul inedit de la intalnirea cu fiii satului
”Ursoii” din Ieud aproape ca au devenit o ”specie” pe cale de disparitie, pentru ca flacaii, ca si altii de pe valea Izei, au preferat sa isi faca un rost departe de casa. Doi frati, aflati trupeste in strainatate, dar sufleteste tot in Ieud, s-au gandit sa ii provoace pe consateni la miscare, dar nu la cea cotidiana, ca sapatul ori cositul, ci chiar la o alergare sanatoasa pe aproape 20 de kilometri.
”Maratonul Ursoii” a fost evenimentul inedit al serbarii campenesti si a avut loc pentru a doua oara la ideea fratilor Dunca. Dis-de-dimineata, sportivii amatori s-au aliniat la start si au pornit intr-o intrecere care ar fi fost dificila chiar si pentru un atlet profesionist, pe care au insa au terminat-o cu fruntea sus. Peste 10 concurenti, printre care si unul din Italia, au alergat la deal si la vale fara sa fie fugariti de cineva. Localnicii au iesit in poarta sa ii vada, sa ii incurajeze, dar si sa le intinda o cana cu apa. Ordinea de sosire a contat mai putin, pentru ca importanta a fost incercarea fortelor proprii. Totusi… in aer a plutit o oarecare incrancenare, maratonistii fiind cu gandul la fondul de premiere, adica suma de 1.000 de euro, bani dati de Vasile Dunca, prin societatea sa ”Boboiog Company”.
Vasile Dunca, zis Solidu, a spus, de altfel, ca ar vrea ca in casa fiecarui ieudean sa se adune in timp cate o cupa de la Maratonul Ursoii, iar ca sa incurajeze participarea a anuntat ca la intrecerea de anul viitor va fi o sectiune pentru copii si una pentru fete, doar ca pe o distanta mai scurta.
Clasament Maratonul Ursoii:
Ieudeni
1. Vasile Iulian Hotico
2. Perta Florin
3. Vasile Dunca (organizatorul si veteranul maratonului – nascut in 1968)
Restul lumii
1. Ion Mihnea (castigatorul de anul trecut si mezinul intrecerii, de 20 de ani, nascut in comuna invecinata Bogdan Voda)
2. Gianpietro Cavazza
3. Ionut Racasan
”Miss di pa Iza” sta in Timisoara
Daca barbatii din Ieud, dar si cei din alte zone au vrut sa dovedeasca faptul ca sunt in putere, nici tinerele nu s-au lasat mai prejos si s-au inscris la un concurs de miss atipic, la care s-a punctat portul popular, nu talia de viespe, dar si cunostintele in materie de dans si regionalisme.
Fetele s-au descurcat onorabil, chiar daca mare parte a timpului si-o petrec departe de Ieud, iar naframa cu puiuti (baticul) ori sumna (fusta) nu le imbraca nici la zi de sarbatoare. De altfel, castigatoarea – Paula Chindris –, de 21 de ani, este studenta la Stomatologie, in Timisoara. Ea a avut de luptat pentru titlul ”Miss di pa Iza” cu doua surori frumoase foc, Anuta si Ioana Balea, prima de 19 si cealalta de 16 ani, care au urmat pe podium.
”Miss Anuta cea draguta” si ”Miss mandra din Ieud” – cum a stabilit juriul – au facut o echipa fantastica – mai ales pentru dezinvoltura lor – si, la final, aproape ca au fost invitate sa dea autografe. Ocheadele spre Paula au curs si ele, doar ca tanara nu a fost scapata din ochi de un tanar inalt, care le-a retezat din elen eventualilor pretendenti. Turistele bune de maritat le-au studiat si ele atente pe fete pentru tinuta lor speciala, pentru ca toate concurentele au avut de prezentat portul de mireasa specific zonei, extrem de simplu, dar deosebit de orice rochie de nunta.
Concurs de miss:
Paula Chindris – ”Miss di pa Iza”
Anuta Balea – ”Miss Anuta draguta”
Ioana Balea – ”Mandra mica din Ieud”
Concurs de imitat datul cu coasa pentru tinerii plecati afara
Distractia a fost si ea in toi, mai ales ca ieudenii chiar au avut pofta sa se distreze dupa munca grea fie de la camp, fie de pe santierele din strainatate. Atmosfera a fost asigurata de Angela Rusu, trupa Do^r si baietii de la Ro-mania.
Nu au lipsit nici politcienii, PSD facand parada prin numarul mare de alesi prezenti la actiunea, explicabil insa tinand cont de faptul ca primarul este membru al partidului. O delegatie in fruntea careia a fost Eugenia Godja, lidera PSD Maramures, si inchizatori Ioan Mircea Pascu, fost ministru si actual parlamentar satmarean, respectiv Dan Mihalache, europarlamentar de Maramures. Social-democratii au prins ocazia de a-si promova ideile, doar ca oamenii au fost mai interesati de distractie.
Pentru ca multi tineri sunt plecati in alte tari, Doru Dancus, organizator al spectacolului, a tinut sa le faca un test si a organizat un… concurs de imitat cositul.
Daca americanii au de multa vreme competitii traditionale unde se intrec in a imita cantatul la chitara, de ce nu ar avea si Ieudul una specifica? Prin urmare, flacaii au fost pusi sa bata coasa si sa faca brazde, iar la sfarsit au castigat ”dreptul de a urca pe scena”, dupa cum a spus prezentatorul.
Doru Dancus ar fi vrut sa ii testeze pe cei plecati daca isi mai stiu vecinii, insa ieudenii nu s-au prea grabit, semn ca ochii care nu se vad se cam uita, iar poreclele – oricat de sonore ar fi – nu mai pot fi atribuite la cate o fata care nu a mai fost vazut decat din ani in Pasti. Cu asemenea intalniri insa, pe care primarul Nicolae David vrea sa le organizeze in fiecare an, ieudenii ar putea sa revina la ”radacini” nu doar ca sa isi expuna limuzinele, ci sa ajute ca locul natal sa nu isi piarda farmecul din vremea copilariei lor.
CITESTE SI:
Sursa: Meda Muntean