Cel mai rar timbru postal din lume, in valoare de un cent, emis in 1856 in Guyana Britanica pe hartie magenta, va fi expus la Muzeul National Postal din Washington incepand din luna aprilie, a anuntat Institutul Smithsonian.
Timbrul va fi expus in galeria „William H. Gross” a muzeului timp de trei ani, cea mai lunga si cea mai accesibila modalitate publica de a prezenta vreodata aceasta piesa filatelica, a precizat institutul. Acest timbru este ultimul exemplar care s-a pastrat din emisiunea filatelica de un cent pe hartie magenta din Guyana Britanica. Tiparit cu cerneala neagra pe hartie de culoare magenta (sau fucsia), prezinta imaginea unei nave cu trei catarge si motto-ul acestei colonii britanice in limba latina: „Damus Petimus Que Vicissim” („Daruim si asteptam sa primim”).
Timbrul de o suta de centi a fost vandut de casa de licitatii Sotheby”s in iunie, pentru 9,5 milioane dolari, de patru ori mai mult decat pretul platit vreodata pentru un singur timbru. Sotheby”s a spus ca timbrul a fost obiectul cel mai valoros vandut vreodata raportat la greutate si marime. Cumparatorul anonim l-a imprumutat Muzeului National Postal din Washington.
Acest timbru este printre primele timbre postale emise in lume. Seful postei din Guyana Britanica, in prezent republica Guyana, a cerut in 1856 unui ziar sa imprime timbre dupa ce expedierea de timbre din Marea Britanie a fost amanata.
Un elev din Guyana Britanica a descoperit timbrul in 1873 printre hartiile familiei sale. Piesa filatelica a trecut pe la diversi colectionari pana cand a fost cumparat de John du Pont, unul dintre mostenitorii averii din domeniul chimiei al familiei du Pont. Patrimoniul Du Pont a vandut timbrul in acest an la licitatia de la Sotheby”s. Du Pont murise in inchisoare in 2010, in timp ce executa o pedeapsa pentru o crima comisa in 1996.
Culoarea magenta pe care a fost emis timbrul reprezenta rezultatul unei revolutii tehnologice in chimia industriala produsa la mijlocul secolului al XIX-lea, care a inceput cu descoperirea in 1856 a “moveinei” (cunoscuta si sub numele de “anilina purpurie” sau “movul Perkin”) de catre chimistul William Perkin, acesta fiind primul colorant sintetic din anilina produs vreodata.
Sursa: Agerpres