Cartea lui Glenn Greenwald despre dezvaluirile facute de Edward Snowden despre spionajul american va fi adaptata pentru marele ecran de studiourile Sony, care au anuntat miercuri ca au cumparat drepturile de autor aferente acestui volum.
Michael Wilson si Barbara Broccoli, doi producatori de renume, care au lansat numeroase filme din seria „James Bond”, au misiunea de a transpune pe marele ecran cartea scrisa de britanicul Glenn Greenwald intitulata „No Place to Hide”. Potrivit studiourilor Sony, acest proiect va fi „un film politic care se va adresa spectatorilor de astazi”.
Dezvaluirile explozive facute de fostul angajat al NSA (Agentia Nationala de Securitate din Statele Unite/ National Security Agency) „au ridicat numeroase intrebari despre rolul guvernului in protejarea cetatenilor si despre echilibrul dintre apararea securitatii nationale si libertatileindividuale”, a declarat Doug Belgrad, presedintele studiourilor Columbia Pictures, detinute de grupul Sony.
Glenn Greenwald, care a scris in iunie 2013 despre primele dezvaluiri facute de Edward Snowden in cotidianul britanic The Guardian, considera ca producatorii de la Sony s-au remarcat in trecut prin „adaptarile lor cinematografice nuantate, inspirate din fapte petrecute in viata reala”.
„Am fost mult influentat de filmele politice pe care le-am vazut in tinerete si ma bucur ca voi avea sansa de a participa la acest proiect care ii va seduce pe cinefili”, a adaugat el. Romanul sau „No Place to Hide” a fost lansat marti simultan in 20 de tari.
Americanul Edward Snowden, sursa unor multiple dezvaluiri despre NSA, a obtinut in august 2013 statutul de refugiat in Rusia, pentru o perioada de un an, dupa ce a petrecut peste o luna in zona de tranzit a aeroportului Seremetievo din Moscova. Fostul consultant al NSA, caruia autoritatile americane i-au retras pasaportul, nu a mai aparut in public din momentul in care a obtinut azil in Rusia. El este acuzat in Statele Unite de spionaj si furt de documente oficiale.
Edward Snowden a acuzat NSA ca exploateaza datele personale ale utilizatorilor Google, Facebook, Skype si altor companii. Potrivit altor documente publicate, Statele Unite au monitorizat conversatiile telefonice ale unui numar de 35 de lideri din lume, inclusiv ale cancelarului german Angela Merkel, iar agentia britanica GCHQ (Government Communications Headquarters) a fost acuzata de interceptarea a milioane de conversatii video pe Yahoo!, in cadrul unor operatiuni de supraveghere masive.
Sursa: Mediafax