Lungmetrajul „Son of Saul”, in regia lui László Nemes, cu actorul roman Levente Molnár in distributie, este propunerea Ungariei la editia din 2016 a premiilor Oscar, la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina”, potrivit variety.com.
Decizia a fost luata cu unanimitate de voturi in Comitetul Ungar pentru Selectie Oscar, care este format din regizori, cadre universitare si distribuitori de film din Ungaria. Conform variety.com, potrivit informatiilor disponibile in acest moment, Ungaria ar fi prima tara care a stabilit filmul care o va reprezenta la editia de anul viitor a premiilor Oscar.
„Saul Fia/ Son of Saul”, o coproductie Ungaria-Franta, este debutul in lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes si a avut premiera mondiala la cea de-a 68-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, care a avut loc in luna mai. In cadrul festivalului, „Son of Saul” a primit Marele Premiu al Juriului, dar si premiul Federatiei Internationale a Criticilor de Film (FIPRESCI) pentru un lungmetraj din competitia oficiala a evenimentului.
Subiectul filmului este centrat pe doua zile din viata lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria fortat sa lucreze pentru nazisti in camerele de gazare de la Auschwitz.
Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, are un rol cheie in aceasta pelicula: il interpreteaza pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alaturi de el in lagarul de concentrare.
Actorul, s-a nascut in Baia Mare, in varsta de 39 de ani a studiat actoria la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat, printre altii, cu Silviu Purcarete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgotiu, László Bocsárdi, Mihai Manutiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder si Mona Marian, potrivit informatiilor de pe site-ul sau.
Printre filmele in care a jucat se numara „Fixeur/ The Fixer” (regia Adrian Sitaru), „Fragment viu” (regia Bántó Csaba, Iszlai József), „Fratii de cruce/ Blutsbrüder teilen alles” (regia Wolfram Paulus), „Radio” (regia Pünkösti Laura), „Un alt Craciun” (regia Tudor Giurgiu), „Morgen/ Morgen” (regia Marian Crisan), „Any Given Father” (regia Cristan Carcu), „Biliard” (regia Mészáros Péter) si „Tetemrehívás” (regia Hatházi András).
Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografia de la Hollywood, iar o nominalizare la categoria „cel mai bun film strain” aduce producatorului si regizorului prestigiu, fapt care contribuie la cresterea incasarilor.
Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria „cel mai bun film intr-o limba straina” trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza. Pentru anul viitor, sunt considerate eligibile filmele lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2014 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2015. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului.
Propunerile tarilor trebuie sa fie primite de Academia de film americana pana la data de 1 octombrie a anului in curs. Fiecare tara poate avea o singura propunere. Fiecare tara poate propune o productie proprie pentru aceasta distinctie, iar, dintre zecile de propuneri, este alcatuita mai intai o lista scurta de noua pelicule, dintre care sunt apoi desemnate cele cinci nominalizari.
Drama poloneza „Ida”, de Pawel Pawlikowski, a castigat Oscarul pentru „cel mai bun film strain”, la editia din 2015 a acestor prestigioase premii.
Anul trecut, propunerea Romaniei la Oscarul pentru „cel mai bun film strain” a fost pelicula „Cainele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu. Nominalizarile la cea de-a 88-a editie a premiilor Oscar vor fi anuntate pe 14 ianuarie, iar gala de decernare a prestigioaselor trofee va avea loc pe 28 februarie.
Sursa: Mediafax