Vezi VIDEO
Spitalul Judetean ”dr. Constantin Opris” din Baia Mare a beneficiat in acest an de 1,5 milioane lei, fonduri in plus pentru pacientii in stare critica. Banii vin ca o completare a fondurilor primite pana in prezent pentru acoperirea urgentelor.
Specialistii spun ca acesti bani sunt de mare ajutor si au dus la largirea spectrului de investigatii si tratamente realizate. Sistemul National al Marilor Urgente, derulat prin Ministerul Sanatatii, incearca astfel sa asigure cel mai bun tratament, in timpul cel mai scurt, pentru pacientii care ajung in stare critica la spital.
Ministerul Sanatatii a lansat Programul National Integrat al Marilor Urgente, destinat
pacientilor in stare critica. Deoarece costurile cu acesti pacienti sunt foarte mari si erau acoperite doar partial de Casa de Asigurari de Sanatate, s-a pus la punct un pachet de cinci actiuni prioritate, pentru a acoperi deficitul de finantare. Practic, pacientii beneficiaza acum de medicatie adecvata si de mai multe analize care li se efectueaza in sistem de urgenta.
”Ajuta foarte mult. Ne permite sa facem ceea ce ani, zeci de ani nu am putut face sau am auzit doar de anumite proceduri pe care nici pe departe nu se punea problema sa le realizam. Pentru ca sunt costisitoare. Si acuma intr-adevar putem face terapie intensiva. Facem diverse dialize, de care altadata numai din literatura stiam, analize mai complexe pe care le putem face in sectie. De asemenea, primim in decomodat aparatura, daca am cumparat kit-urile necesarii functionarii. Ori exact kit-urile se pot procura din acest program si aceasta ne ajuta foarte mult,” declara dr. Andrei Muresan, medic primar ATI , sef sectie in cadrul Spitalului Judetean ”dr. Constantin Opris” din Baia Mare.
Programul incearca sa le asigure pacientilor care ajung in stare critica la spital cel mai bun tratament si le ofera practic sansa la viata. Anual, prin acest program ajung fonduri la cinci ramuri importante ale medicinei, unde costurile cu tratamentul pacientilor sunt ridicate: anestezie-terapie intensiva, infarct miocardic acut, moarte subita, accident vascular cerebral acut si trauma.
Se asigura astfel un tratament adecvat pacientilor care ajung in stare critica in spitale. Banii pot fi folositi pentru achiziţia de medicamente, reactivi, materiale sanitare pentru monitorizarea pacientilor, materiale consumabile necesare ventilatiei mecanice, consumabile necesare pentru tratamentul si ingrijirea pacientilor critici.
”ATI este o sectie mai costisitoare, asa este. Pentru ca procedurile care se fac aici sunt proceduri costisitoare, incepand cu ventilatia mecanica, analize, tehnicile de dializa. De exemplu, prin acest program ne-am putut permite un aparat cu care incalzim sau racim bolnavii,” adauga dr. Andrei Muresan
Anul acesta, Spitalul Judetean «dr. Constantin Opris» din Baia Mare a primit 1,5 milioane de lei prin acest program. La nivel national, Ministerul Sanatatii a alocat pentru derularea acestui program aproximativ 200 milioane de lei si estimeaza ca peste 100.000 de pacienti vor beneficia in fiecare an de cele cinci actiuni prioritare.
Sursa: Sonia Rajnita