Vezi VIDEO
Doua spitale din judetul Maramures sunt date in permanenta ca exemplu negativ cand vine vorba despre arieratele inregistrate. Paradoxal, cele doua unitati spitalicesti nu reusesc sa cheltuie nici banii pe care Casa de Asigurari de Sanatate Maramures ii aloca pentru serviciile medicale. In aceste conditii, spitalele respective sunt puse in situatia de a returna catre CAS o parte din fondurile ce le sunt repartizate, in conformitate cu contractul incheiat.
In timp ce in numeroase sectoare de activitate este semnalata lipsa banilor, oficialii Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Maramures sustin ca aceasta problema nu e specifica si sistemului medical din judet. Din contra, pentru spitalele din Maramures este asigurata finantarea necesara. In plus, sunt spitale care nu reusesc sa cheltuie nici banii ce le sunt alocati, fiind obligate sa dea inapoi o parte din sumele primite. Numai Spitalul din Sighet a fost nevoit, la finele anului 2013, sa returneze in jur de 6 miliarde de lei.
“Vreau sa va spun ca sunt bani suficienti in sistemul medical. Unele din spitalele noastre nu reusesc sa cheltuie valoarea de contract pe care am facut-o. Le-am luat bani datorita acestor nerealizari. N-are rost sa va dau exemplu cu spitalul din Viseu de Sus si Sighet si asa mai departe”, a declarat presedintele-director al CAS Maramures, Viorel Deghid.
Pentru a nu mai fi puse in situatia de a returna o parte din fonduri catre CAS, cele doua spitale ar trebui sa rezolve problema personalului medical, astfel incat sa fie furnizate mai multe servicii medicale catre populatie. “Ar trebui rezolvata partea aceasta de management medical care se desfasoara in aceste unitati ca sa poata cheltui si sa poata asigura serviciile medicale pentru oamenii pe care ii pastoresc in zona respectiva”, a adaugat Viorel Deghid.
Despre spitalele din Viseu si din Sighet s-a aratat in repetate randuri ca sunt deficitare la mai multe specializari, de la terapie intensiva pana la cele care tin de interventiile chirurgicale sau de bolile interne. Se poate spune ca unitatile functioneaza “in regim de avarie”.
Sursa: Camelia Tocaci