Vezi VIDEO
Abia in luna iunie va fi semnat noul contract cadru dintre Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) si furnizorii de servicii medicale. Oficialii CAS spun ca intarzierea a fost generata de modificarea structurii de conducere in cadrul Ministerului Sanatatii. Cu toate acestea, reprezentantii institutiei sustin ca nu exista sincope in finantarea activitatii medicale, avand in vedere ca se ia in calcul bugetul din 2013, care a fost unul bun.
Desi ar fi trebuit ca de la 1 aprilie sa fie incheiat un nou contract cadru cu unitatile spitalicesti, oficialii Casei de Asigurari de Sanatate spun ca masura se amana. Cel mai probabil, incheierea unui nou contract se va face abia la jumatatea acestui an. Pana atunci finantarea catre spitale se face in baza unor acte aditionale.
„Din punctul de vedere al asistentei financiare pentru serviciile medicale, nu sunt probleme. In legatura cu contractarea pentru 2014, am prelungit prin acte aditionale si luna aprilie. Functionam pe baza contractului din 2013, ceea ce e un avantaj pentru ca a fost un buget foarte bun. Din pacate nu cred ca va fi noul contract nici de la 1 mai, pentru ca schimbandu-se structura de conducere a Ministerului si componenta lui exista o alta filozofie legata de pachetul de servicii medicale, de lista medicamentelor ce nu a fost actualizata de mai bine de sase ani”, a explicat presedintele director al CAS Maramures, Viorel Deghid.
Oficialii CAS au mai aratat ca pana acum nu au existat disfunctionalitati in alocarea de fonduri si nici in aceasta luna nu vor exista probleme. „Pe primul trimestru avem in plus o suma de 19,8 milioane de lei. In toate domeniile de asistenta medicala avem inclusiv pentru luna aprilie toti banii necesari, niciun fel de probleme din acest punct de vedere”, a mai spus Viorel Deghid.
Si reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Maramures (DSP) au precizat in fata autoritatilor maramuresene ca n-au avut probleme cu banii in prima parte a anului, cele mai mari sume fiind directionate catre programele nationale de sanatate.
„Primordial ne-am ocupat de cei care ne-au transmis facturi pentru programul national de sanatate. Pentru programul national de sanatate au fost alocate 168.000 de lei. Aici intra in calcul programele nationale subventionate de la bugetul de stat: programul HIV, TBC, «Mama si copilul»”, a precizat directorul executiv al DSP Maramures, Rares Pop.
Incheierea contractului cadru dintre CAS si furnizorii de servicii medicale nu e insa singura masura care intarzie. De la 1 aprilie ar fi trebuit sa intre in vigoare si noul pachet de servicii medicale, insa noile reglementari sunt preconizate a fi puse in aplicare abia in lunile urmatoare.
Sursa: Camelia Tocaci