Doua proiecte menite sa imbunatateasca prin programe de formare calitatea serviciilor de urgenta la nivel de prespital si spital, precum si calitatea serviciilor in unitatile de terapie intensiva pediatrica, primesc o finantare in valoare de peste 1,5 milioane de franci elvetieni prin intermediul unui Program de Cooperare Elvetiano-Roman.
Primul proiect „Imbunatatirea calitatii serviciilor in unitatile de terapie intensiva pediatrica prin dezvoltarea si implementarea unui programe de formare” ii are beneficiari pe copiii in varsta de pana la 15 ani, mai ales copiii din familii marginalizate care sunt victime ale accidentelor casnice.
Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, prof. dr. Dorel Sandesc, a afirmat ca exista o nevoie majora pentru o reconsiderare a organizarii si functionarii unitatilor de terapie intensiva pediatrica.
„Proiectul are ca obiectiv general imbunatatirea calitatii serviciilor de terapie intensiva printr-un program de atestat de terapie intensiva pediatrica. In Romania avem o problema serioasa in ceea ce priveste deficitul de specialisti. Romania a ajuns in critica situatie in care avem cel mai mic numar se pare de medici raportat la numarul de cetateni, iar in domeniul anesteziei, terapiei intensive acest deficit atinge cifre ingrijoratoare. Domeniul cel mai deficitar ramane terapia intensiva pediatrica. Specialistii de de anestezie – terapie intensiva nu pot acoperi toate necesitatile de servicii de terapie intensiva astfel incat se impune gasirea unor forme de pregatire in terapie intensiva pentru alte specialitati”, a spus Sandesc.
El a mentionat ca programul isi propune elaborarea unui curriculum de pregatire si a unor modele teoretice de pregatire in terapia intensiva pediatrica si formarea de formatori, iar in realizarea acestui obiectiv va exista un suport a sase experti internationali alaturi de un grup de experti desemnati de Ministerul Sanatatii. Programul este finantat de Guvernul Elvetian 85% cu o cofinantare din partea Romaniei de 15%, avand un buget de peste 500.000 de franci elvetieni, iar durata de implementare este de doi ani.
Potrivit dr. Sandesc, beneficiarii directi sunt specialistii de pediatrie, asociatiile profesionale, institutiile de formare, organismele guvernamentale si se va implementa practic in centre de formare regionala care ofera un program de terapie intensiva pediatrica de doi ani, ce va fi urmat de obtinerea unui atestat in aceasta specializare.
„Este vorba de opt centre de formare, centrele universitare medicale cu experienta, vom avea 32 de formatori in obiectiv sa fie pregatiti si un numar de pana la 300 de medici participanti la aceasta formare care va fi intr-un proces in cascada, formatorii pregatiti in cadrul programului vor continua apoi specializarea colegilor pediatrii in ATI”, a aratat prof. dr. Dorel Sandesc.
In cel de-al doilea proiect „Imbunatatirea calitatii serviciilor de urgenta prespitalicesti si spitalicesti, prin dezvoltarea si implementarea unui program de formare” beneficiarii sunt utilizatorii serviciilor medicale de urgenta, iar bugetul se ridica la peste 800.000 de franci elvetieni. „Noul proiect nu face decat sa ne permita sa continuam dezvoltarea unui sistem de urgenta modern si cu servicii de calitate, concentrandu-ne mai ales pe partea de formare a personalului din toate categoriile: medici, asistenti, paramedici pompieri si ambulantieri”, a afirmat secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne dr. Raed Arafat.
Obiectivul general al proiectului, desfasurat timp de 24 de luni, este ca pacientii care au nevoie de servicii de urgenta la nivel de prespital si spital sa beneficieze de servicii de inalta calitate.
Sursa: Agerpres