Vezi VIDEO
Dupa mai bine de un an de pauza, cabinetele stomatologice vor oferi servicii gratuite. Odata cu noul contract-cadru care ar trebui sa fie semnat intre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) si furnizorii de servicii medicale la inceputul lunii iunie, medicii stomatologi care vor avea relatie contractuala cu casele de asigurari vor putea primi fonduri pentru decontarea serviciilor medicale stomatologice oferite gratuit mai multor categorii de persoane.
Incepand din primavara anului trecut, problemele dentare puteau fi tratate doar contra cost, dupa ce medicilor nu le-au mai fost decontate serviciile oferite gratuit. In urma insistentelor venite atat din partea cadrelor medicale, cat si din partea asociatiilor care reprezinta pacientii, serviciile stomatologice gratuite vor fi reluate din vara acestui an, dupa semnarea noului contract-cadru.
„Principala noutate la stomatologie este faptul ca reintra la finantare, deci reintra in contractarea noastra, care va incepe la 1 iunie 2014. Asta asigura un segment foarte important de servicii medicale de stomatologie pentru copii, pentru oamenii care sunt cu venituri reduse si a caror cerinte si insistente in ceea ce priveste finantarea a fost foarte mare in perioada care a trecut”, a precizat presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Maramures, Viorel Deghid.
Conform noilor propuneri, valorile de finantare ar urma sa creasca semnificativ. Daca inainte, un medic stomatolog primea 1.000 de lei si un medic primar primea 1.300 de lei lunar, acum valorile decontate ar putea ajunge la 2.000, respectiv 2.500 de lei pentru serviciile stomatologice oferite categoriilor de persoane care beneficiaza de gratuitate.
In momentul de fata, stomatologii care vor sa intre la contractare trebuie sa depuna o serie de acte pentru evaluarea cabinetelor. Medicii specialisti vad cu ochi buni reintroducerea gratuitatii la unele servicii stomatologice, insa atrag atentia ca sistemul prin care acestea se deconteaza lasa de dorit.
„Este un lucru benefic pentru pacienti, pentru medici nu este un lucru benefic, pentru ca le creeaza foarte multe complicatii. Sa va dau un exemplu: sa presupunem ca se dau 2.000 de lei si daca medicul respectiv are un indice de aglomerare incat ii consuma in primele 5 zile, in urmatoarele 20 de zile din luna respectiva nu este pus decat intr-o situatie complet penibila de a refuza asiguratii care vin si isi cer drepturile. Ori pui pe lista de asteptare o afectiune cronica, o carie simpla, dar o urgenta nu poti sa o pui pe lista de asteptare”, a aratat presedintele Colegiului Medicilor Dentisti Maramures, Viorica Titirca.
Serviciile medicale oferite gratuit, dar si categoriile de persoane care vor beneficia de acestea vor fi precizate in normele de aplicare a noului contract-cadru care ar trebui sa intre in vigoare la inceputul acestei luni. Printre beneficiari se vor regasi in mod cert copiii, precum si persoanele cu varsta de peste 65 de ani.
Sursa: Gabriela Kuhajda