Autoritatile locale nu vor mai trebui sa achite din surse proprii lucrarile finantate din fonduri UE, procedura de rambursare fiind inlocuita cu cea de decontare, a precizat ieri, 10 aprilie, dupa sedinta de Guvern, vicepremierul Liviu Dragnea.
„In acest moment, atunci cand se efectueaza lucrarile, constructorul transmite beneficiarului, respectiv autoritatii locale, documentele pentru plata. Beneficiarul trebuie sa achite din surse proprii aceste lucrari, transmite la minister, la autoritatea de management, toata documentatia, inclusiv dovada ca a efectuat plata, dupa care ministerul solicita bani de la Uniunea Europeana si ii transmite inapoi autoritatii locale. Acest sistem a produs si produce in continuare foarte mari blocaje in administratia locala si este inlocuit cu sistemul de decontare. Adica, in acest moment, dupa ce s-a aprobat aceasta ordonanta de urgenta, constructorul transmite la autoritatea locala factura, autoritatea locala intocmeste toata documentatia necesara, cu exceptia ordinului de plata, respectiv cu exceptia dovezii ca a efectuat plata. Toata documentatia e transmisa la autoritatea de management, care verifica rapid, ii aloca banii, urmand ca in cinci zile autoritatea locala sa faca dovada ca a efectuat plata si in acest fel nu mai obligam autoritatile locale sa ia credite bancare. Nemaivorbind de faptul ca marea majoritate a lor nu mai pot sa contracteze credite pentru ca nu le mai permite gradul de indatorare„, a explicat Dragnea.
Ministrul Administratiei Publice a spus ca ordonanta de urgenta privind unele masuri financiare pentru asigurarea cresterii gradului de absorbtie a instrumentelor structurale alocate Romaniei in perioada 2007-2013 este un act normativ asteptat de toate autoritatile locale.
„Aceste institutii si autoritati se gasesc la aceasta ora marea majoritate in imposibilitate de a achita facturile pentru lucrarile receptionate. Practic, acest act normativ inlocuieste procedura de rambursare cu procedura de decontare”, a adaugat vicepremierul.
OUG adoptata ieri vizeaza modificarea cadrului legislativ in vederea adoptarii unor masuri care sa permita un flux de numerar astfel incat sa se asigure necesarul de fonduri la nivelul Autoritatilor de management pentru efectuarea platilor intr-un termen cat mai scurt, cu rezultat in includerea acestora in Declaratii lunare de cheltuieli catre CE.
Astfel, se instituie posibilitatea de a aloca temporar in anul 2013 sumele din venituri din privatizare in lei si valuta inregistrate in contul general al Trezoreriei Statului si contul Ministerului Finantelor Publice deschis la Banca Nationala a Romaniei, se arata intr-un comunicat transmis de Guvern.
Sursa: Agerpres