Maramuresul este dezavantajat la selectarea cererilor de finantare pentru proiecte de dezvoltare rurala, din cauza gradului scazut de saracie. Directorul coordonator adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (OJPDRP), Rodica Miclaus, a aratat ca in judet nu exista comune cu grad ridicat de saracie, astfel ca aceasta componenta influenteaza negativ procentul de selectie a cererilor depuse pentru finantare in vederea accesarii fondurilor europene. Pe de alta parte, directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Anton Rohian, a spus ca ar trebui modificat sistemul de accesare al fondurilor europene.
Maramuresul se situeaza peste media pe tara la procentul de selectie a cererilor de finantare eligibile, sustine directorul coordonator adjunct al Oficiului Judetean de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit Maramures, Rodica Miclaus.
Procentul de selectie este 58% fata de 23% cat este media la nivel de tara. Si, totusi, Maramuresul are de pierdut la declararea eligibila a proiectelor atunci cand sunt aduse in discutie unele criterii de selectie, cum ar fi gradul de saracie al comunelor.
”Pe masura 322, gradul de saracie al comunelor si neintroducerea in proiectele integrate a tuturor componentelor, in special componenta social, au influentat negativ procentul de selectie, fiind alese doar 7 cereri de finantare din cele 26 eligibile„, a precizat Rodica Miclaus.
Nici la proiectele selectate pentru dezvoltarea unor ferme de animale, judetul nu sta mai bine, pentru ca ”din cele 6 proiecte de ferme porci au fost selectate doar 2 proiecte, iar la sectorul pasari, din cele 5 proiecte a fost selectat doar unul”.
Pe de alta parte, directorul Directiei Judetene de Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures, Anton Rohian, a precizat ca in primul rand ar trebui stabilita directia de dezvoltare pe care sa o urmeze judetul si abia apoi sa se discute despre accesarea fondurilor europene.
”Noi nu avem o prioritate a judetului, parca vorbiti din cosmos, despre masura 3.2.2 sau masura 4.4.4. Ar trebui sa se vorbeasca cu primarii sa vedem ce axe de dezvoltare trebuie sa urmam in judet. Trebuie sa facem un alt sistem de accesare a fondurilor europene„, a semnalat Anton Rohian.
Afirmatia acestuia nu a ramas fara replica din partea directorului Rodica Miclaus, aceasta subliniind ca ”degeaba vrem ferme de taurasi, daca in Planul de Dezvoltare Rurala sunt prevazute ferme de vitei. Criteriile de selectie au fost stabilite in Uniunea Europeana”.
Pentru derularea Programului National de Dezvoltare Rurala au fost alocati la nivelul tarii 8,2 miliarde de euro, bani care vor fi folosit pentru proiectele demarate in vederea cresterii competivitatii sectorului agricol si silvic, imbunatatirea mediului si a zonelor rurale, calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale.
Sursa: Camelia Tocaci