Guvernul intentioneaza sa elimine impozitul de 16% pe veniturile din dividende de la 1 ianuarie 2016, invocand evitarea dublei impuneri, ceea ce va duce la diminuarea comportamentului evazionist si limitarea externalizarii profitului, masura fiind inclusa in proiectul noului Cod Fiscal.
Potrivit Ministerului Finantelor, eliminarea impozitului pe veniturile din dividende ar insemna, practic, evitarea dublei impuneri economice, la nivelul companiei si actionarilor si ar conduce la imbunatatirea guvernantei corporatiste, actionarii urmarind reflectarea reala a rezultatelor economice si financiare.
„Companiile listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar deveni mai atractive, indicele BET ar reveni la valorile inregistrate inainte de criza financiara, putand chiar sa atinga noi maxime (…) Companiile mari nu-si vor mai externaliza profitul, iar IMM-urile vor renunta la tendintele de comportament evazionist (diminuarea bazei de impozitare prin inregistrarea de cheltuieli fictive). Eliminarea impozitului pe dividende va conduce la cresterea incasarilor din impozitul pe profit”, se arata in prezentarea facuta la Guvern de ministrul Finantelor, Darius Valcov.
Finantele estimeaza o scadere a incasarilor bugetare prin eliminarea impozitului de veniturile din dividende de 1,86 miliarde lei in 2016, concomitent cu o crestere incasarilor din TVA, contributii sociale si venituri din salarii de 1 miliard de lei, ceea ce inseamna o pierdere neta de 860 milioane lei in primul an de aplicare. Minusul de venituri este estimat pentru 2017 la 380 de milioane lei, concomitent cu un impact pozitiv pe venituri de 140 de milioane lei, pentru ca in 2018 sa fie anticipata o pierdere neta de sub 100 milioane lei.
Proiectul de lege privind modificarea Codului Fiscal a fost aprobat miercuri intr-o prima lectura de Guvern si va fi in dezbatere publica inainte de transmiterea spre aprobare in Parlament.
Sursa: Mediafax